Jording i fjeldJording i fjeld

Jording i fjeld

Simen Johanson
Simen Johanson

1.1.3 Jording i fjell

Der avstanden til godt ledende jordsmonn er stor kan det jordes i fjell. Det bør der legges en lengre kråkefotjording i fordypninger og sprekker i fjellet og bruke tilsettingsstoff i hullene, og bæreline tres ned. Disse forbindes til kråkefotjordingen. Se Figur 4. Det kan også bores hull i fjell, f.eks. med diameter på 40 mm. eller mer med en dybde på 6-8 m. En flertrådet kobberleder med 25 eller 50 mm2

Mitt spørsmål :jeg jobber et sted der de skal sentere jording tråden i et hull på 7 m  hva er den riktige måten og utføre sentreringen på ?

Re: Jording i fjeld

Re: Jording i fjeld

Dette bør en utstyrsleverandør (eventuelt en tjenesteleverandør) kunne svare på, om det ikke fremgår av montasjeanvisning. Se f.eks. her; http://www.el-tjeneste.no/files/Brosjyre-jording.pdf.

Re: Jording i fjeld

H
H

Håpløst å få sentrert en jordleder i borehull. Bruk jordspyd med sentreringsringer. Evt hvis du bruker den grove GEM-massen til Linjeservice og ikke den tynnflytende fra Elit er det ofte godt nok å riste på jordspydet etter at massen er kommet i hullet så sentrerer spydet seg selv (forutsetter loddrett boring).
Ha spydet i hullet før massen!! (jada, gått på den smellen før selv)

Bedre jording med to hull på 4m enn et på 8m

Re: Jording i fjeld

Re: Jording i fjeld

Takk for innspill H.

Cu-line eller wire som presses ned i grunnen ved hjelp av rør og en borhammer er beskrevet i Normguiden.
Hvor lett dette er i praksis vet jeg ikke (har ikke prøvd dette), men en ubrutt jordelektrode/jordingsleder har sine fordeler.

Trainor AS fraskriver seg ethvert ansvar for hendelser og skader, herunder følgeskader som måtte oppstå som følge av feiltolking av innholdet i eller feil i innholdet i dette fagforumet eller i de interaktive kurs det er forbindelse til.

Vi beklager! Trainor.no støtter dessverre ikke lenger eldre versjoner av Internet Explorer.

Oppgrader til en nyere versjon her eller bytt nettleser, feks. til Google Chrome.

For mer informasjon eller hjelp, kontakt oss.

Trainor behandler personopplysninger og benytter cookies. Les mer her.
nor