Logg inn

for å få tilgang til dine kurs, sikkerhetskort og mye annet.

Logg inn

for å få tilgang til dine kurs, sikkerhetskort og mye annet.

fastmontert gulvvarme, 24V lavvolt

fastmontert gulvvarme, 24V lavvolt

totollef - elektriker
totollef - elektriker

Hei

Info: En kunde som har fått et mikrohus levert fra Litauen, med gulvvarme folie på 24V innsparklet i gulvet, (ligner varmefolie). Merket er Carbontec, og produktet har ikke CE merking men har TUV produktsertifikat ihht EN 60335.

Case: Det er to soner styrt av to termostater(gulvføler) som styrer to ringkjerne transformatorer . Har ikke fått med noe testskjema fra Litauiske utførende elektriker, og ingen bilder. Men har fått en tegning.

Megget 230V siden, denne er tett - megget 24V siden og er 0Mohm mellom faser og jordskinne i sikringsskapet. (Megget 500V)

Har aldri vært borti en slik problemstilling mtp tilkobling av hele mikrohuset. Kjenner stor skepsis til å koble til dette. 

-Det er jordfeilbryter på kursen.

- Er ringkjerne (toroid) trafoer å regne som SELV, og dermed OK?

Re: fastmontert gulvvarme, 24V lavvolt

Re: fastmontert gulvvarme, 24V lavvolt

Det er lurt å være skeptisk til løsningen du beskriver. :-)

Om du ikke allerede har gjort det bør du sette deg grundig inn i DSB sin avklaring om dette temaet, fra side 15 her; https://www.dsb.no/globalassets/d...rhet-magasinet/elsikkerhet_86pdf.pdf.

Her stilles det klare krav til importør, samt til elektrovirksomhet som kobler til anlegget.

Generelt skal beskyttelse mot elektrisk sjokk, i henhold til NEK 400:2018, ivaretas ved ett av alternativene i avsnitt 410.3.3. Om det benyttes automatisk utkobling (inkl. jordfeilvern i henhold til avsnitt 823.411.3.3) er det ikke krav til beskyttelse med SELV/PELV, elektrisk adskillelse, eller dobbel eller forsterket isolasjon.

Re: fastmontert gulvvarme, 24V lavvolt

totollef - elektriker
totollef - elektriker

Hei,

Takk for nyttig svar. Vi har gått gjennom hele installasjonen, og byttet sikringer til "norske" bolignormen. Byttet ledninger til skjult belysning og bokser for dette, sjekket koblinger, stikk, brytere sov, samt kontrollert kontinuitet. så langt, er det nå ok. og kan utstedes nødvendig dokumentasjon ihht oppstillingen i elsikkerhet nr 86.

Det som da gjenstår er nødvendig godkjenning av varme i gulvet (om det blir aktuelt ?!)

Rent teknisk er jeg i stuss på at det er 0 Mohm mellom jord og faser på varmegulvet (24V siden av trafo)

Og er ringkjernetrafo å anse som SELV.

Jordfeilvernet vil jo bare fungere på 230V siden av opplegget...

Re: fastmontert gulvvarme, 24V lavvolt

Re: fastmontert gulvvarme, 24V lavvolt

Dokumentasjon fra NORATEL tilsier at en ringkjernetransformator er å regne som SELV.

https://www.noratel.com/no/produkter/c/toroidal-transformers/grid/

https://www.noratel.com/fileadmin/content/products/toroidal/rt/RT.pdf

Re: fastmontert gulvvarme, 24V lavvolt

totollef - elektriker
totollef - elektriker

Hei igjen Hans Olav

Deler litt grei info ang ringkjernetransformatoren.

Tok kontakt med Noratel og sendte bilder av trafoer. Han vi kjenner til hos Noratel mente at ringkjerne trafo ikke har noe å gjøre i en bolig (modul) slik de er montert i vårt tilfelle. Disse trafoene er ikke i selvslukkende materiale og har IP00 grad. Så lenge disse ikke står montert i skap/kapsling er det fare for elektrisk sjokk ved feil og berøring.

Så anbefaling ang trafoer var å fjerne dem og montere annen type med IP grad og i selvslukkende materiale f.eks LF til Noratel eller tilsvarende.

Utover det er det jo motstand mellom faser på 24V mot jord. Er det slik at dette bør megges med 250V, og at det minst bør være 0,5 Mohm ihht NEK400-6 tabell 6A

Re: fastmontert gulvvarme, 24V lavvolt

Re: fastmontert gulvvarme, 24V lavvolt

Jeg er enig i det du skriver. Jeg så også at trafoene har IP00, og dette medfører at de må plasseres under godkjent kapsling.

Trainor Elsikkerhet AS fraskriver seg ethvert ansvar for hendelser og skader, herunder følgeskader som måtte oppstå som følge av feiltolking av innholdet i eller feil i innholdet i dette fagforumet eller i de interaktive kurs det er forbindelse til.

FSE Lavspenning (E-læring)

Har du tatt ditt årlige FSE-kurs? Opplæringen er lovpålagt og øker sikkerheten for deg som jobber med elektriske anlegg.

Les mer

Varme arbeider - sertifisering (E-læring)

Du som driver med sveising, skjæring, sliping, bruk av varmluftsverktøy eller annen bruk av åpen ild trenger sertifikat i varme arbeider. Kurset får du hos oss.For å få sertifikat trenger du i tillegg praktisk slukkeøvelse

Les mer

Elektroinstallatørprøven - forberedende kurs (Klasserom)

Skal du ta elektroinstallatørprøven? På vårt forberedende kurs får du teoretisk gjennomgang og tett, faglig oppfølging slik at du stiller best mulig forberedt!

Les mer

Elektrotermografi - NEK 405-1 (Klasserom)

Grunnleggende kunnskap om bruk av infrarøde kameraer uansett bruksområde. Deltakere kan gå opp til sertifiseringseksamen siste kursdag.

Les mer

Elkontroll næring - NEK 405-3 (Klasserom)

Elkontroll næring er et forberedende kurs før eksamen i forbindelse med NEK 405-3, og er bygget opp rundt kvalifikasjonskravene i denne norm.

Les mer

NEK 400:2018 (Klasserom)

Bli kjent med NEK 400 og bli i stand til å bruke normen i ditt daglige arbeid med hensyn til installasjon og vedlikehold av elektriske lavspenningsanlegg.

Les mer
nor