Automasjon

Prosess, styring og regulering

Automasjon
STYRING AV LYS

Hei

kunne noen lage et koblingskjema for et relestyrt lysanlegg der lysene skal bli slått på 5 sekunder etter at rellet har kicket inn? Det er 3 lys.

Spurt ${formatDate(1622718564)}
Løst Løst
Automasjon
Nødstopp på ventilasjons aggregat

Hei

Lurte på hvorfor det ofte ikke er nødstopp på ventilasjons systemer, som feks et aggregat. Er det noe som står lovfestet eller er det av sunn fornuft?

Spurt ${formatDate(1622715876)}
Løst Løst
Automasjon
Ele3030 eksamen v21

Hei

I morgen er det forberedelsesdag for elektriker eksamen VG2, og tenkte det var lurt å opprette en tråd slik at vi kan samarbeide om oppgaven på forberedelsesdelen. Her er det ønskelig om folk deler tanker rundt forberedelsesdelen.

Det har blitt opprettet en discord server hvor man kan diskutere og tolke forberedelsesdelen.

Link til Discord server: https://discord.gg/nAndzMmh3N

Spurt ${formatDate(1622646288)}
Løst Løst
Automasjon
Kraftproduksjon solceller

Hei, hvordan ville dere gått frem til og løse denne oppgaven?

a) Bruk tommelfingerregelen og regn ut omtrent hvilken størrelse i m2 kunden må ha på solcelleanlegget sitt for å bli plusskunde.

Her er infoen vi får:

Anta at du blir kontaktet av en kunde på Sørlandet som ønsker å få et tilbud på et solcellepanel og tilhørende utstyr (vekselretter etc.). Han synes det høres gøy ut å være en «plusskunde» hos kraftselskapet, dvs. at han leverer ut på nettet mer enn han forbruker av strøm selv. Energiforbruket til kunden er i dag 15 000 kWh.

Hvor mye kunden kan få ut av et solcellepanel avhenger imidlertid av en rekke faktorer som helning, temperatur virkningsgrad etc. I stedet for å kalkulere dette (eller bruke en online kalkulator slik som https://re.jrc.ec.europa.eu/pvg_tools/en/#PVP), finnes det en nyttig og veldig enkel tommelfingerregel som ikke tar hensyn til disse faktorene, men baserer seg på et snitt i løpet av året. Regelen sier at et standard panel på Sørlandet (anta virkningsgrad på 15 %), har en årlig elektrisitetsproduksjon på ca. 1 kWh pr. Wp[1] installert. (Dette er et relativt konservativt estimat. Hvis du bruker du online-kalkulatoren, vil du se at du antakeligvis vil produsere ca. 10-20 % mer, alt avhengig av orientering av tak etc.)

Jeg tenker selv at ett kvm med solcelle panel produserer 150W da det er 15% av en standard solstrålemåling på 1000W p meter. Jeg tenker da at jeg må finne strømforbruket hans (15000 kWh) og dele det på 365 for og finne daglig forbruk. Så deler jeg det på cirka 12 timer da solcellene ikke produserer på natten. deretter tar jeg 41kWh og deler på 150W og får 20kvm for og dekke årsforbruket cirka. Eller er jeg helt på bærtur nå?

Spurt ${formatDate(1622145940)}
Løst Løst
Automasjon
Eksamen ele 3002 v21

Hei

I morgen er det forberedelsesdag for elektriker eksamen VG3, og tenkte det var lurt å opprette en tråd slik at vi kan samarbeide om oppgaven på forberedelsesdelen. Her er det ønskelig om folk deler tanker rundt forberedelsesdelen. Det kan også være fornuftig å f.eks oprette en discordserver for hvor man enklere kan diskutere hva man skal gjøre utifra informasjonen vi får utdelt i morgen (27.05.21), og hva man eventuelt kan få på selve eksamensdagen.

Spurt ${formatDate(1622014407)}
Løst Løst
Automasjon
AC krets

Hei

Jobber med enn innlevering og sliter skikkelig med en oppgave. Noen som kan bidra? oppgave g klarer jeg fint selv forsåvidt. Men ellers sliter jeg. På forhånd takk for hjelp!

Beregn reaktansen i kretsen.

Finn impedansen og faseforskyvningen i hver gren i kretsen.

Tegn impedans trekant for hver gren. Marker strømvektroen i de to trekantene.

Klarer du å sette opp et utrykk for impedansen i hver gren som et komplekst uttrykk? (altså et utrykk med en reell og imaginer del?)

Finn den totale impedansen i kretsen ved hjelp av dekomponeringsmetoden

Finn faseforskyvningsvinkelen i kretsen

Hvor stor er hovedstrømmen i kretsen.

Hvor stor aktiv/reaktiv/tilsynelatende effekt omsettes i kretsen

Simuler kretsen og sjekk om svaret du fant i oppgave e stemmer. Lim inn skjermbilde av simuleringen.

Hva skjer med hovedstrømmen om vi øker i fra 50-60 Hz. Skriv litt om hvorfor det skjer/ ikke skjer en endring!

Spurt ${formatDate(1621355491)}
Løst Løst
Automasjon
PI regulator

Hei!

Jeg har en vanntank som kan ha 10 liter.

Ved utløpet har jeg en reguleringsventil som opererer med 0-10V.

Den bruker 67 sekunder fra lukket til fult åpen.

Jeg har en arduino som regulator, og har PID program på denne (bruker ikke D).

Når jeg har kontinuerlig vann som renner inn i tanken, og har set verdi på 3 liter, går den ikke under 4 liter, men holder seg stabilt der.

Samme situasjon som over, når jeg setter den på 4 liter, går den ikke under 5 liter, men holder seg stabilt der.

Hva er det da jeg skal stille på? P eller I tid?

Hilsen kjetil.

Spurt ${formatDate(1620995742)}
Løst Løst
Automasjon
Tilførsel til Automatvern med samleskinne i skap med skinner.

Så hvis det er et skap med skinner bak platene som man borrer hull til for å legge ledninger imellom fra skinner til vern.Ser at det i mange av de gamle er først et hovedvern som er koblet inn på skinnene med for eksempel 35mm2.Derreter er det 10mm2 eller 16mm2 direkte fra skinnene i skapet til samleskinne som går til for eksempel 7 Automatvern.Da er det ikke direkte vern på de 10/16mm2 ledningene, men er det lovlig hvis den kombinerte totalte antall amper de 7 vernene kan ta, ikke er nok til å gå over det 10/16mm2 tåler?Hvis ja, så bruker man vel ikke samtidighetsfaktor i det tilfellet?Altså:Hovedven|| 35mm2|Skinner i skap|| 10/16mm2|Samleskinne______________7x Automatvern.Dette er i Industri forresten

Spurt ${formatDate(1620932636)}
Løst Løst
Automasjon
Spørsmål fagprøve

Hei igjen, fikk beskjed om at det skal skrives "arbeidsdagbok" i fagprøva i tillegg til HMS FSE loggbok, kunne jeg ha fått eksempler på disse to? eventuelt hvis det finnes en mal for det?

Spurt ${formatDate(1620631620)}
Løst Løst
Automasjon
Spørsmål automasjon

Hei

når det gjelder å installere manuell start og stopp av en pumpe med motorvern,(skjønt det slik at det er motorvernbryter) trenger man kun da hovedstrøm? Har skjønt det slik. takker for svar

er det krav om nødstopp og sikkerhetsbryter Her? Hvis ja, hvordan skal jeg koble til nødstopp ettersom jeg kun har hovedstrøm?

Spurt ${formatDate(1620139752)}
Løst Løst
Logget inn som:
${ currentUser.firstName + ' ' + currentUser.lastName }
Min profil
Trainor logo
Opplæring for fagfolk. Av fagfolk.

Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.

Registrer deg

Allerede medlem? Logg inn

Andre tema

Våre eksperter svarer på spørsmål i flere kategorier innen elektrisk ekspertise inkludert Ex, forskrifter, HMS og automasjon.

Forumledere

Rune Øverland

Rune Øverland

Seniorinstruktør

Les mer
Møt undervisningsteamet

Relevante kurs

Trenger du sertifisering, opplæring eller kurs i elsikkerhet? Enten du velger e-læring, et webinar eller et instruktørledet kurs fra Trainor, er kurset laget av våre fremste eksperter. Alt til det beste for din læring og sikkerhet.