Elektrisk støy

Terminering av kabelskjermer og potensialutgjevning

Elektrisk støy
Valg av kabel og forlegningsmåte i område utstatt for lyn

Hei.

Der hvor jeg jobber har vi et oppdemmet vann ca 1000 moh. Dette er kjølevann forsyning til industri bedrift. Vi har ulike målinger for å overvåke anlegget. I anlegget har vi kabel i luftstrekk hvor en del signaler går. Dette er en gammel telefonledning uten noe særlig skjerming. Vi har montert overspenningsvern i hver ende av kabelen. Disse overspenningsvernene blir til stadighet ødelagt og vi tror det er lynnedslag som er årsaken. Dette medfører at vi må fly helikopter til fjells for å bytte overspenningsvern. Jeg lurer på om det har noe for seg å bytte ut kabel i luftstrekk til en type med skjerm? Eller er det bare å ta den vanskelige jobben med å få kabelen i bakken?

Mvh

Christian

Spurt ${formatDate(1580555725)}
Løst Løst
Elektrisk støy
Isolasjon/ Megger test i fuktig vær.

Hei,

Vi opplever ulike målereslutater når været er fuktig offshore?

Hvor mye har fuktig vær å si på måleresultatene vi får?

Vi tester varmekabler med 1000V, og får godkjent ihht til 20Mohms kravet. Men ville vi funnet flere overslag til jord ved 2500V testing som kablene kan testet med? (vi ser en del fysikse skader på kablene som ikke blir fanget opp med 1000v megger test)

Mvh Offshore arbeider.

Spurt ${formatDate(1580545500)}
Løst Løst
Elektrisk støy
PFSP vs PFSK

Hei.

Til signalkabling hhv 24V, hvilken kabel er å foretrekke av disse to? De kommer til å ligge delvis på bro og i kanal sammen med en del 230V kabler samt kabling for brannvarsling

Spurt ${formatDate(1576757147)}
Løst Løst
Elektrisk støy
Støy fra mikrobølgeovn

Hei:)

Jeg har et spørsmål ang støy.

Jeg har en nettverkskabel som går fra vegguttak (internett), til en altiboks tv-dekoder. Fra tv dekoderen går det hdmi til tven min.

Jeg har også en mikrobølgeovn som jeg noen ganger har brukt mens jeg har kikket på tv.

Mikrobølgeovnen brukes i stuen (redusert med strømuttak). Nettverkskabelen ligger over mikrobølgeovnen.

Det jeg lurer på, kan nettverkskabelen, eller noe i forbindelse med tv'en, ha blitt ødelagt av at jeg har brukt mikrobølgeovnen?

Spurt ${formatDate(1575659684)}
Løst Løst
Elektrisk støy
Interferens i dyrt audioutstyr p.g.a. manglende jording i eldre leiligheter og bruk av jordede skjøtekontakter

Jeg jobber endel med rep. av svakstrøm-utstyr, stereo data og andre ting innimellom. Er også glad i god lyd,

har derfor og har hatt endel dyrt audioutstyr. har i forbindelse med dette opplevd stadige fasefeil, økning av nivå

og forvrengning/støy. Dette gjelder spesielt på venstre side, sannsynligvis forsterkeren som blir mest påvirket i

et sånt oppsett, da den drar mest ampere. De er også som regel designet med venstre kanals kretser på venstre side samt jording(hvis den har det), sannsynligvis derfor venstre er helt ødelagt! Det oppstår også en del Ground loops i tillegg som kompliserer alt ytterligere, en løsning er å bruke ujorda uttak samt fjerne jording fra apparatene, som ikke er aktuelt. Tenkte å trekke en jord-ledning fra f.eks. kjøkken, i en tidligere leil. lagde jeg en kraftig, skjermet kabel og koblet til på kjøkkenet. Der jeg nå bor sjekket jeg sikringsskapet, og en 8-10 jordledninger endte i ytterste delen av sikringsskapet på toppen, sannsynligvis gjennom en jordfeilbryter. Har lest om såkalt falske jordinger funnet i andre land.

Hvis så er tilfelle er sikkerheten ivaretatt via j.f.b., men for støy som skal ledes vekk vil det bare bli enda verre.

Er dette tilfelle? eller går det videre til bakken. Det at de eldre leil. i Oslo og sikkert andre steder forblir ujordet er helt på jordet i våre dager mener jeg, for ikke å snakke om strømsystemet vårt som er antikvarisk, kun Romania har samme system, har jeg hørt. Har også møtt nok sløve håndverkere gjennom årene, så det er nok av grunner til undring. Skulle gjerne hatt en separat jordingskrets, for å unngå 220V helt, men sånt er vel ikke helt godkjent i borettslag, så det får være inntil videre. Hadde vært fint å få et svar på dette, og vite hva fagfolk har som syn på disse tingene, før jeg begynner å plage vaktmester, for å få de til å bevise at alt er i orden. Som en opplysning er det sikkert greit for folk å få høre om stereo-problemet, sikkert mange som ikke aner hva som er feil på det dyre utstyret de har anskaffet. Er også betenkt når det gjelder å bruke gamle oscilloscop som operer med 2000V internt, og andre instrumenter, som kraftige lab-supply og lign.

Mvh

Raymond Venbakken

Spurt ${formatDate(1575108571)}
Løst Løst
Elektrisk støy
EMC støy fra frekvensomformer i TN-C og TN-S

Hei

Jeg holder på ombygging av industrianlegg (prosjektering).

Der byttes det en del TN-C kurser til TN-S.

Blant annet er det en del pumper som forsynes TN-C

Har noen spørsmål angående dette.

1) Man kan kjøre 3fase AC motor på L1-L2-L3 og trenger ikke N i utgangspunkt. Men det er fint å ha N til styring, lys, osv, ikke sant?

2)Kursopplegg er sånt : Hovedtavle --> Pumpetavle --> Pumpe. Er der riktig at for hovedtavlen er det FEL/NEK 400 som gjelder og for pumpetavlen er det Maskinforskrift/NEK EN-60204 som er gjelende? Da gjelder ikke FEL (og punkt om TN-C) for selve motorforsyningen?

3)TN-C er mer utsatt for elektrisk støy. Siden der er det frekvensomformere satt i pumpetavlen, er EMC problematikk aktuell. Er det lettere å ta vekk overharmonisk støy fra disse omformere (bruk av filter) om forsyning byttes fra TN-C til TN-S?

Takk for svaret!)

Spurt ${formatDate(1574165151)}
Løst Løst
Elektrisk støy
Hvordan koble skjermet kabel

Hei!

Har flere plasser lest av skjermen skal ikke kobles i felt-enden.

La oss si at vi er i et ex område.

Kabelen er skjermet med armering. Av ledninger har den L1, L2 og Screen.

I det sikre området kobler jeg skjermen (kabelens armering) til PE.

Ute i felt går kabelen til et pt-100 element. L1 og L2 kobler jeg til termineringsblokkene. Screen lar jeg flyte.

Pt-100 elementet har en gjennomføringsgland der kabelens skjerm kan termineres.

Skal jeg da ikke koble kabelens skjerm til glanden?

Spurt ${formatDate(1573651594)}
Løst Løst
Elektrisk støy
Overharmoniske strømmer frekvensomformer

Frekvensomformer til motor ventilasjonsanlegg. Frekvensomformer er forsynt med skjermet kabel i tilførsel til frekvensomformeren, men går videre herfra til motor i uskjermet kabel. Hvorfor får man støy/ulyd fra motoren under drift når omformeren har innstilt switchefrekvens på 4 KHz? Problemet forsvinner når switchefrekvensen er stilt opp til 16 KHz. Ønsker ikke svar på utbedring, men forklaring på hvorfor ulyden i motoren oppstår.

Spurt ${formatDate(1571407895)}
Løst Løst
Elektrisk støy
3-FAS til 1-FAS

hallo jeg skal bygge om en gjerdesag fra 3-FAS til 1-fas åssen str på kondensator bør jeg velge og noen som veit hvor man kan kjøpe det?

p1: 2000w

p2: 1500w

u: 220v 3~I: 5,8 A

Spurt ${formatDate(1570437212)}
Løst Løst
Elektrisk støy
Transiente strømpulser, resistans, jording

Hei, kan noen forklare denne figuren?

https://www.semanticscholar.org/paper/Advances-in-High-Voltage-Engineering-Haddad-Warne/8b875d3aff99eaad544ea664b899f7e5221fbdaa/figure/199

Voltage and current records in the ionisation region, and R(t) derived from v(t)/i(t) (water content wc=3% and Vch?= 27 kV)

Spurt ${formatDate(1569705895)}
Løst Løst
Logget inn som:
${ currentUser.firstName + ' ' + currentUser.lastName }
Min profil
Trainor logo
Opplæring for fagfolk. Av fagfolk.

Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.

Registrer deg

Allerede medlem? Logg inn

Andre tema

Våre eksperter svarer på spørsmål i flere kategorier innen elektrisk ekspertise inkludert Ex, forskrifter, HMS og automasjon.

Relevante kurs

Trenger du sertifisering, opplæring eller kurs i elsikkerhet? Enten du velger e-læring, et webinar eller et instruktørledet kurs fra Trainor, er kurset laget av våre fremste eksperter. Alt til det beste for din læring og sikkerhet.