Elektrisk støy

Terminering av kabelskjermer og potensialutgjevning

Elektrisk støy
¿Ruido eléctrico en el micrófono? Elektrisk støy i mikrofonen?

muy bien, seguí adelante y compré beyerdynamics custom one seasoned y modmic 5 para armarlo.

más tarde descubrí un problema que no surgió con otros micrófonos y auriculares. mi casa no está conectada a tierra y, por lo tanto, mi micrófono capta el ruido eléctrico adicional de la pc.

¿hay alguna forma de eliminar el ruido adicional? ¿una tarjeta de sonido?

ok, jeg fortsatte og kjøpte beyerdynamics custom en erfaren og modmic 5 for å sette den sammen.

Jeg oppdaget senere et problem som ikke oppsto med andre mikrofoner og hodetelefoner. huset mitt er ikke jordet, og derfor henter mikrofonen min ekstra elektrisk støy fra pc-en.

Er det en måte å fjerne ekstra støy på? Et lydkort?

Spurt ${formatDate(1604143263)}
Løst Løst
Elektrisk støy
Skjermet kabel - jording

Hei.

Leser meg litt opp på montering av frekvensomformer og tar for meg følgende senario. "liten motor til vinsj på dekk skal kobles med frekvensomformer. innstallasjonen foregår på skip"

Fordelingsskap med jordfeilautomat - frekvensomformer montert på åpen vegg tørre omgielser - vinsj på dekk.

Har tatt utgangspunkt i "Siemens Micromaster 420"

https://docplayer.me/4207211-Micromaster-420-norsk-oppstartguide.html

Ref manual . utdrag for å hindre EMC

Spørsmål

Dersom det benyttes skjermet kabel med 3fas u/jord:

motor -Kan eg velge å feste skjermen i jordingspunktet til motoren eller må eg bruke EMC-nippel?

Frekvensomformer - Skal skjermen festes til jordingspunktet eller til braketten?

Fordelingsskap - Skal skjermen festes til jordskinna på eller med EMC-nippel?

Dersom det benyttes skjermet kabel med 3fas + jord:

Motor - skal skjerm festes med emc-nippel og jord til jordingspunkt eller kan begge festes til jordingspunktet?

Frekvensomformer - skall begge festes til frekvensomformer eller skal skjermen festes til brakketen den står på?

skap - skal skjerm festes med emc-nippel og jord til jordingsskinne eller kan begge festes til jordingsskinna?

Eksisterer det forsterket kabel med forsterking og skjermer? hva skal da gjøres med den forsterkningen?

På forhånd takk for svar.

Spurt ${formatDate(1600624135)}
Løst Løst
Elektrisk støy
9
EMI/EMC og modbus kommunikasjon

Hei,

Har en Modbus RS-485 link bestående av 30 slaver i Ex-område. Hver slave har en kontroller som overvåker smart termostater benyttet for heat-trace (230V) av kritiske linjer. Kontrollere er montert i en sertifisert Exe boks i felt, der både elektro kabel (230V) og modbus kabel er terminert. Vi har over tid hatt problem med feilmeldinger på modbus link (timouts, framing error?s), og etter en oppgang der vi testet med å reduserte antall slaver og gikk over all kabel skjerm så har antall feilmeldinger gått ned. Da vi har benyttet en standard instrument kabel (BFOU), og ikke en RS-485 kompatibel kabel (shielded twisted pair), har vi konkludert med at vi har ett EMI problem. Så planen er nå og splitte linken i to (15 slaver per link), samt bytte ut kabel til en RS-485 kabel.

Kabelen vi nå skal benytte er en spesifikk RS-485 kabel som har 120ohms impedans samt har «shielded twisted pairs». Den er i tillegg armert. Skjermen består av foil + braid + drain wire. Ifm. terminering av skjerm i forhold til EMI/EMC, så har eg blitt anbefalt å bruke en EMC clamp på kabel-skjerm i kontrollsystem-enden for å ta av støy direkte til PE-jord ? samt at skjerm termineres til PE skinne ute i hver Ex boks med kontroller.

For meg som instrument mann er eg vant til at kabel skjerm på instrument kabler flyter i felt, og er jordet i IE jord i kontrollsystem enden (ref. NEK EN 60079-25 / 60079-14). Det og bruke PE jord til dette blir litt feil når man tenker vanlig instrumentering. Men har skjønt at dette ikke gjelder når man har problemer med for eksempel EMI (60079-14), og NEK 400:2014 444.4.2 sier at «det bør etableres utjevningsforbindelse mellom kablers metallskjerm og det felles ekvipotensialiseringssystemet»

Spørsmål:

1. Er det korrekt at eg terminerer kabelens skjerm til PE-jord på instrument RS-485 kablene som beskrevet over? Eventuelt om det er noe mer eg kan gjøre for å redusere EMI?

2. Lurte også på om dere har noen kommentarer til at vi har konkludert med at vi har ett EMI problem? Dette er basert på at vi i dag har benyttet en BFOU kabel, samt at feilmeldinger gikk ned etter at vi reduserte antall slaver samt gikk over all skjerming (fikset brudd, bedre tilkobling/terminering).

3. Er det mulig å gjøre noen støy reduserende tiltak slik at vi kan beholde dagens instrument kabel (BFOU)? Kabel skjerm er i dag «flytende» i felt.

Takker for ett veldig bra forum!

Mvh

Håvard

Spurt ${formatDate(1599048535)}
Løst Løst
Elektrisk støy
Potensialforskjeld mellom vann og avløp

Hei, jeg har følgende problem hos en kunde og lurer på om noen her inne har løsningsforslag. Det gjelder et hus kanskje fra 80 tallet som er forsynt fra IT-nett.

Mellom vannrør og avløp (sluk rist og metallsluk i vask) måler jeg 55v, det gjelder flere plasser i boligen. Dersom alle kurssikringene er avslått men hovedsikring på er feilen der. Feilen var der i ca en time mens jeg var der før den forsvant. potensielle feilkilder jeg ser for meg er solcelle på hus og garasjetak på egne kurser, og vannpumpe som forsynes fra nabo (fikk ikke tilgang til den mens jeg var der). Lite trolig at vannpumpen ville være i drift så lenge. Altså at den lå inne en time sammenhengende slik som feilen varte.

Avløpet burde også blitt utjevnet men finner ingen gode løsninger på det heller, det er kun plastrør under vasker som har tilkomst. Utvendig avløp er ikke tilgjengelig.

Spurt ${formatDate(1584083562)}
Løst Løst
Elektrisk støy
Strømtrafo for måling av overharmoniske strømmer.

Hei

Finnes det strømtrafoer som en kan måle overharmoniske strømmer opp til 540 Hz ?

Det gjelder 3. og 9 overharmoniske.

Spurt ${formatDate(1582796896)}
Løst Løst
Elektrisk støy
Selvregulerende varmekabel i kloakk rør

Hei. Er det krav til jordfeilbryter på en gammel varmekabel som ligger i kloakkrør? Denne VK'en går på egen kurs, kabel går i rør i bakken til koakk-kum der VK er tilkoblet.

Spurt ${formatDate(1581600234)}
Løst Løst
Elektrisk støy
Kabel frekvensomformer, skjerming VS avstand

Hei,

Vi har hatt ett prosjekt der vi fikk i oppgave å trekke noen kabler i grøft til pumper i bakken. kablene skal ligge i separate rør, signal og kraft hver for seg lengde 100-120m. kablene skal ute kobles/skjøtes med pumpekabel av type gummi/bevegelig ledning som går ned til pumpe +-100m ned i bakken. I Tilførselsenden skal vi levere en kveil på ca 20m på innsiden av vegg. Dette er vårt grensesnitt. Her skal ett annet firma overta ansvaret for å montere kablene og koble disse til frekvensomformere.

Vi vurderer at her kan vil legge en PFSP kabel, da det er liten fare for EMC problematikk i denne installasjonen.

Etter at vi har fullført vårt arbeid før vi høre att kablene har blitt lagt på en felles kabelstige med Ekom kabler av forskjellig sensivitet av den andre parten, og vi blir beskyldt for å ha valgt en kabel som er forskriftstridig. Her er jeg uenig.

Spørsmålene blir da som følger:

PFSP kan brukes til motorkabel fra en frekvensomformer så fremt man tilfredsstiller kravene i NEK 400 avsnitt 444.6 Adskillelse av kurser, 444.7 Ledningssystemer og at montasjeveiledningen fra frekvensomformer leverandør tillater dette? Her har jeg lest manualer og vært i kontakt med fabrikanter som bekrefter at PFSP er en god teknisk løsning, spesielt ved lange kabellengder. Noe dokumentasjon på valgte frekvensomformere fikk vi ikke.

Skjerming av ekom kabler eller kraftkabler vil vel ha samme effekt? Her mener jeg det er installatør av innvendig installasjon som må gjøre en risikovurdering og vurdere avstander, ledningssytemer, EMC og ytre påvirkninger, og stille krav til valg av utstyr i sin installasjon.

Hvordan vil ansvaret fordele seg, når det er to parter som har installert hver sin halvdel av samme kabel?

En enkel løsning vi har foreslått for den innvendige installasjonen er å legge kraftkablene i metallrør, noe jeg mener ville ha løst hele problematikken med støy innvendig.

Spurt ${formatDate(1581086246)}
Løst Løst
Elektrisk støy
Overharmoniske

Finnes det noen norm eller forskrift hvor det står hva som er anbefalt max verdi for THDu og THDi (%) som ikke bør overskrides for man må gjøre tiltak med filter etc.?

Spurt ${formatDate(1580910346)}
Løst Løst
Elektrisk støy
Beregning av kondensatorbatterier

Hva er mest riktig å bruke ved beregning av kondensatorbatterier Cos@ eller PF?

Hva bør legges til grunn

PF er jo lavere enn Cos@ for installasjoner med støy (overharmoniske) THD.

Nettanalysator viser f.eks PF= 0,89 og Cos @=0,92 Dette gir utslag på Kvar størrelsen batteriet. Det gir faktisk et utslag på ca. 150 Kvar i differanse på en 1800 KW installasjon

Spurt ${formatDate(1580910153)}
Løst Løst
Elektrisk støy
Valg av kabel og forlegningsmåte i område utstatt for lyn

Hei.

Der hvor jeg jobber har vi et oppdemmet vann ca 1000 moh. Dette er kjølevann forsyning til industri bedrift. Vi har ulike målinger for å overvåke anlegget. I anlegget har vi kabel i luftstrekk hvor en del signaler går. Dette er en gammel telefonledning uten noe særlig skjerming. Vi har montert overspenningsvern i hver ende av kabelen. Disse overspenningsvernene blir til stadighet ødelagt og vi tror det er lynnedslag som er årsaken. Dette medfører at vi må fly helikopter til fjells for å bytte overspenningsvern. Jeg lurer på om det har noe for seg å bytte ut kabel i luftstrekk til en type med skjerm? Eller er det bare å ta den vanskelige jobben med å få kabelen i bakken?

Mvh

Christian

Spurt ${formatDate(1580555725)}
Løst Løst
Logget inn som:
${ currentUser.firstName + ' ' + currentUser.lastName }
Min profil
Trainor logo
Opplæring for fagfolk. Av fagfolk.

Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.

Registrer deg

Allerede medlem? Logg inn

Andre tema

Våre eksperter svarer på spørsmål i flere kategorier innen elektrisk ekspertise inkludert Ex, forskrifter, HMS og automasjon.

Relevante kurs

Trenger du sertifisering, opplæring eller kurs i elsikkerhet? Enten du velger e-læring, et webinar eller et instruktørledet kurs fra Trainor, er kurset laget av våre fremste eksperter. Alt til det beste for din læring og sikkerhet.