Ex

Installasjoner i eksplosjonsfarlige områder og IECEx

Ex grunnleggende

Kurset gir deg nødvendig kunnskap om elektriske installasjoner i eksplosjonsfarlige områder, slik at du kan foreta installasjoner og utføre vedlikehold på en sikker måte. Les mer.

Ex
1
Dårlige gjenger på EXE hus.

Hei,

Jeg har ett EXED instrument med EXE hus støpt inn mot ett EXD hus.
Hvis gjenger til nippler på EXE hus er skjært, kan en da friske opp gjenger med gjengetapp?

Spurt ${formatDate(1708929780)}
Løst Løst
Ex
1
Utskiftning av Ex e-sikring i Ex e-kapsling

Jeg planlegger å erstatte en Ex e-sikring (originalen har gått ut av produksjon) som er montert inne i en Ex e-kapsling, og vil lufte hvilke alternativer jeg har til erstatning innenfor krav til eksplosjonssikkert utstyr.

Må jeg finne en sikring som er sertifisert sammen med den spesifikke kapslingen, eller er det tilstrekkelig å finne en sikring som tilfredsstiller krav til sone, gasstype og temperaturklasse?

Jeg diskuterte det med en kollega, som hevdet at man også må ta hensyn til endringen i volumet som fortrenges av sikringen, men jeg finner ikke igjen dette i NEK420.

Det står ingenting i Ex-sertifikatet til kapslingen om originalsikringen, men jeg finner følgende setning i sertifikatet (som for øvrig ikke har noe under "special conditions"-punktet): "The empty enclosures used are tested as components and specified in EC Type Examination Certificate [...] can additionally be equipped with - separately certified - isolating terminals and/or fuses".

Jeg leser dette som at det ved bruk av den opprinnelige kapslingen er tilstrekkelig at de ulike komponentene er sertifisert separat og at jeg derfor ikke trenger å sertifisere den spesifikke sammenstillingen. Er det likevel noen generelle krav jeg må ta hensyn til her?

Spurt ${formatDate(1707732420)}
Løst Løst
Ex
1
(FHOSEX/ATEX) kurs når man har ex grunnleggende

Hei. Er det noen grunn å ta FHOSEX/ATEX kurs når jeg allerede har ex grunnleggende for elektropersonel? Har sett offshore stillinger har noen gang krevd fhosex/atex, men husker ikke om det var itilegg til ex kurs eller som alternativ til ex kurs.

Spurt ${formatDate(1707237420)}
Løst Løst
Ex
1
El installasjon i lokal hvor det tilvirkes eksplosiver

Kan vi bruke vanlig el. installasjon i et lokal som vi setter sammen eksplosiver i . Her er det ikke støv eller gass, kun eksplosiv komponenter som blir satt sammen til bruk i oljeindustri.

Spurt ${formatDate(1707211320)}
Løst Løst
Ex
1
Ipad mini 5 Sone 2

Vi bruker Ipad mini 5 Sone 2 som arbeidsverktøy.
CE [Ex] II 3G Ex ic IIC T4 Gc
Cert No: ATEXXO 21ATEX2061X
Ladeporten på denne er beskyttet med en gummi plugg. Denne ryker for veldig mange i løpet av kort tid. Vi har blitt fortalt at denne er endel av EX-innkapslingen, og må derfor ha den inntakt. Det har blitt kjøpt inn mange 3D-printede hardplastplugger til formålet... Er det ok, eller må vi bytte hele beskyttelsen.

Spurt ${formatDate(1706976240)}
Løst Løst
Ex
1
Krav til utvendig merkeskilt

Har en Weidmuller koblingsboks som ikke har utvendig merkeskilt. Det er tydelig merkeskilt innvendig i boksen, se vedlegg. Er det absolutt krav til utvendig merking på utstyr.

Spurt ${formatDate(1706610120)}
Løst Løst
Ex
1
Tolking av forskrift og spørsmål om tilbakevirkende kraft.

I Forskrift om utstyr og sikkerhetssystem til bruk i eksplosjonsfarlig område er det i §3 listet opp unntak. I §3b. står følgende unntak: "utstyr og sikkerhetssystemer der eksplosjonsfaren bare skyldes forekomsten av eksplosive stoffer eller ustabile kjemiske stoffer". Hvordan tolker dere denne?

Den nye internasjonale forskriften tredde i kraft Juli 2003 og den nasjonale i November 2017. Er det tilbakevirkende kraft på denne? Har et anlegg hvor det er mye støv hvor det er montert utstyr med IP44. Dette var godkjent før 2003. Hvis vi bytter likt mot likt, må en da følge de nye ATEX-bestemmelsene eller kan en fortsatt bruke IP44?


Spurt ${formatDate(1706099760)}
Løst Løst
Ex
1
Bruk av bartec Exde rele på ABB S900 RIO utgangskort DO910S

Er det godkjent å bruke ett Exde rele (Bartec 07-7311-9374W500) forsynt fra ett ABB IS-kort (DO910S) ?
Både RIO og Rele står i samme RIO kabinett, palssert i Sone 2.
Den idielle løsningen hadde kanskje vært å trukket kabel helt fra Ede releet inn til NON-IS DO kort i utstyrsrom (uklassifisert).
men spørsmålet er om løsningen strider mot regelverk (IS-kalkulasjon får man ikke)

Spurt ${formatDate(1706012460)}
Løst Løst
Ex
1
Egensikkert instrument montert utenfor sone uten barriære

Hei, i noen tilfeller så setter vi utstyr merket Ex ia, ib og ic utenfor sone og da dropper vi bruk av barriere og beregning av IS-loop. Er dette lov i henhold til reglemanget? Hvis ja eller nei, hvor finner jeg referanse til dette?

Spurt ${formatDate(1705921140)}
Løst Løst
Ex
1
Merkeskilt for EX utstyr

Tolker forskrift IEC61892.6 2013: 4.2 slik at det er krav til ett skikkelig tolags/laminert merkeskilt eller gravert skilt i metall for ex utstyr? Ser at denne har vært drøftet før i forumet, men da referert til Fusex eller 60079.

"Labels shall be permanently secured, placed consistently relative to instruments, etc. and shall be made of durable material, bearing clear and indelible characters and numbers. The labels shall be engraved or embossed on plastic-laminated or metallic material and be permanently fixed. If other fixing means than screws or rivets are used, they shall provide an equivalent level of reliability."

Spurt ${formatDate(1705416180)}
Løst Løst
Logget inn som:
${ currentUser.firstName + ' ' + currentUser.lastName }
Min profil
Trainor logo
Opplæring for fagfolk. Av fagfolk.

Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.

Registrer deg

Allerede medlem? Logg inn

Andre tema

Våre eksperter svarer på spørsmål i flere kategorier innen elektrisk ekspertise inkludert Ex, forskrifter, HMS og automasjon.

Forumledere

Sverre Isaksen

Sverre Isaksen

Senior Instructor

Les mer
Møt undervisningsteamet

Relevante kurs

Trenger du sertifisering, opplæring eller kurs i elsikkerhet? Enten du velger e-læring, et webinar eller et instruktørledet kurs fra Trainor, er kurset laget av våre fremste eksperter. Alt til det beste for din læring og sikkerhet.