Ex

Installasjoner i eksplosjonsfarlige områder og IECEx

Ex grunnleggende

Kurset gir deg nødvendig kunnskap om elektriske installasjoner i eksplosjonsfarlige områder, slik at du kan foreta installasjoner og utføre vedlikehold på en sikker måte. Les mer.

Ex
1
Signalkabel i ex sone 2

Hei,

Skal legges signalkabel fra et styreskap som står utenfor EX sone inn til utstyr i EX sone 2

Stilles det krav til type signalkabel? Om ja, fint med et eksempel

Spurt ${formatDate(1703193180)}
Løst Løst
Ex
2
NEK 420 / 60079-14 Kapittel 9.6.3 Ubrukte ledere

Har et Ex e skap med ubrukte ledere fra en IS kabel.

Fra 420D siteres følgende:

"Her benyttes forskjellig praksis hos den enkelte produsent. Oftest blir overflødige ledere kveilet sammen og isolert fra resten av installasjonen. Beskyttelsesstandardene for Ex e (NEK EN IEC 60079-7) krever at de buntes sammen og isoleres, eller tilkobles ledige rekkeklemmer og jordes."

Sånn som jeg forstår dette vil det være tilstrekkelig å isolere, samt å mekanisk sikre lederne. Stemmer ikke det?

Spurt ${formatDate(1702901400)}
Løst Løst
Ex
2
Ledningskanal - Hva er lov ?

Hei,

Under byggingen av ett kabinett som skal offshore, hvor det er nettverkskabler, IS og Non-IS ledere, så kom jeg til å tenke på hva vi faktisk har lovt til å legge sammen i ledningskanalene. Pr i dag så har vi egne kanaler for nettverkskommunikasjon, IS og Non-IS (forskjellige kabelkanaler for 24V og 230V).

Jeg veit at jeg ikke har lovt til å legge IS og Non-IS i samme ledningskanal med mindre man har ett skille av isolerende materiale eller en jordet skillevegg av metall. Men hva har jeg faktisk lovt å plassere i samme kanal?

1. Kan jeg ha nettverkskabler og IS-kabler i samme kanal?

2. Kan jeg ha 230V ledere (Non-IS) og ethernet kabler i samme kanal?

3. Kan jeg ha 24V ledere (Non-IS) og ethernet kabler i samme kanal?

4. Kan jeg blande 230V, 24V og releutganger, alle i Non-IS i samme kanal?

Spurt ${formatDate(1702824600)}
Løst Løst
Ex
1
Kriterier for bruk av Ex d dobbel kompresjons nippel/barriere nippel som direkte innføring i en Ex d kapsling /Offshore installasjon Norge

Hei. Spørsmålet gjelder en offshore installasjon som skal stå i Norge. Normene for meg er uklare når det gjelder valg og kriterier for bruk av dobbel kompresjons-nippel med klemring for armering, og støpenippel (barrier gland), i direkte innføring i Exd kapslinger (der indirekte vil være tilhørende Exe kapsling, med en Exd transit mellom disse). Dette i sammenheng med bruk av RFOU/BFOU med braided armor.

Jeg kjenner NK31 sin fortolkning og oppskrift for bruk av enkel kompresjons-nippel (through gland) fra 2019. Denne er veldig god og enkel å ta i bruk.

I henhold til NEK EN 60079-14:2014, "10.6 Tilleggskrav til beskyttelsestype «d»
– Eksplosjonssikre kapslinger" og "10.6.2 Valg av kabelgjennomføringer", så går det litt i surr. Det eneste konkrete jeg finner om dobbel kompress, er dette: "10.6.1 Generelt Dersom en Ex «d»-nippel som strammer via tetningsringen (kompresjon) benyttes sammen med skjermet eller armert kabel, skal innføringen være av den typen der armering eller skjerm avsluttes i nippelen, og at komprimering påføres den indre kabelkappen". Samtidig så godtar "NK31 oppskriften" armert kabel som direkte innføring under visse forutsetninger...

Det andre jeg finner er:

"10.6.2 Valg av kabelgjennomføringer

b) Kabler og nipler oppfyller samtlige av følgende krav:
– Kabelnipler er i samsvar med IEC 60079-1 og sertifisert som utstyr
– Kabler som brukes samsvarer med 9.3.2(a)
– Den tilkoblete kabelen er minst tre meter i lengde

NEK-VEILEDNING Kabelnipler under punktet b) er i
hovedsak kompresjonsnipler."

Dette ser jeg på som krav for både dobbel og enkel kompress. Det er veldig rart for meg at en dobbel kompress kan nyttes kun over 3 meter, mens man kan nytte through gland over 0,5m (så lenge de andre kravene er oppfylt, eks kun for IIA og IIB). Personlig anser jeg en dobbel kompress gland for å ha langt bedre beskyttelseegenskaper enn en through gland (enkel kompress nippel).

Det må være noe jeg missforstår her? Blander jeg terminologier?

Konkrete spørsmål:

1. Hva er kriteriene for bruk av dobbel komp Exd gland som direkte innføring i Exd kapsling?

2. Når kan man ikke nytte en dobbel kompress Exd gland som direkte innføring i Exd?

3. Når må man nytte en Exd barriere gland (støpenippel) som direkte innføring i en Exd kapsling, når through gland og dobbel kompress gland ikke tilfredstiller kravene til installasjonen?

Spurt ${formatDate(1701101640)}
Løst Løst
Ex
1
PLS batteri

Hei, har fått punch på batteri i PLS for styring av ferskvanns anlegg offshore. Hva slags løsninger kan brukes for å slippe å må laste inn programvare på nytt når eller hvis strømmen stenges av?

Strømmen til PLS kuttes når gass detekteres, men vi skal unngå å ha batteriet i PLS. Eventuelt om det finnes små nokk batteri som oppfyller kravene? PLS står ikke i EX kapsling

Spurt ${formatDate(1700588040)}
Løst Løst
Ex
1
KARAKTERISTIKK

Hvor kan jeg finne oversikt over karakteristikker med beskrivelser og forklaringer?

Spurt ${formatDate(1699010400)}
Løst Løst
Ex
1
Ex ia trykktransmitter installert i prosess

Hei,

Kunde ønsker en trykktransmitter nedstrøms analysatorutløpet (prosessen er i sone 1 og gassklassen er IIA) for å ha kontroll på baktrykket. Trykktransmitteren er i Ex ia utførelse, men vi har ingen egensikre kretser eller egensikre koblingsbokser. Det jeg har er Ex e koblingsbokser som forsyner analysatorene og resten av utstyret, som for øvrig er i Ex d utførelse. Kan jeg forsyne trykktransmitteren fra samme koblingsboks? Og hvilke konsekvenser har det om jeg gjør dette?

Spurt ${formatDate(1698921240)}
Løst Løst
Ex
1
Ethernet / RJ45 i EX sone 2

Hei

Ifm. prosjektering av svakstrøm i EX sone 2, lurer jeg på om hvilke krav stilles til RJ45 kontakter som skal installeres utover det å koble ut PoE fra switch slik at uttakene blir kun vanlig Ethernet installasjon uten PoE forsyning. Er det andre krav vi må sette opp til datauttakene og kablingen ?


Hjelper det om vi flytter ut datauttakene fra EX sone ut til korridor, men hva med selve patchepunktet /kabling fra uttak til endeutstyret som er SD automasjon fordelinger ?
Mvh

Afrazi

Spurt ${formatDate(1697631120)}
Løst Løst
Ex
1
Compound nippel med eller uten støpemasse

er det noen compound nippler som ikke skal fylles med støpemasse ?

Spurt ${formatDate(1697368380)}
Løst Løst
Ex
1
Oppkobling av Ex trykktransmitter

Hei,

Legger ved opp kobling av trykktransmitter Exia IIC mot siemens safety kort.

Stusser på at det ikke er brukt bariere/skillekort i denne koblingen

Spurt ${formatDate(1696924380)}
Løst Løst
Logget inn som:
${ currentUser.firstName + ' ' + currentUser.lastName }
Min profil
Trainor logo
Opplæring for fagfolk. Av fagfolk.

Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.

Registrer deg

Allerede medlem? Logg inn

Andre tema

Våre eksperter svarer på spørsmål i flere kategorier innen elektrisk ekspertise inkludert Ex, forskrifter, HMS og automasjon.

Forumledere

Sverre Isaksen

Sverre Isaksen

Senior Instructor

Les mer
Møt undervisningsteamet

Relevante kurs

Trenger du sertifisering, opplæring eller kurs i elsikkerhet? Enten du velger e-læring, et webinar eller et instruktørledet kurs fra Trainor, er kurset laget av våre fremste eksperter. Alt til det beste for din læring og sikkerhet.