Ex

Installasjoner i eksplosjonsfarlige områder og IECEx

Ex grunnleggende

Kurset gir deg nødvendig kunnskap om elektriske installasjoner i eksplosjonsfarlige områder, slik at du kan foreta installasjoner og utføre vedlikehold på en sikker måte. Les mer.

Ex
Skjema

Jeg forsøker å inkludere EX områder inn i internkontrollen våres. Jeg har da forsøkt å finne eksempler på prosedyrer, skjemaer, sluttkontroller o.l. for å slippe å starte helt fra bar bakke. Men jeg finner ingenting på Nelfo eller på nett.

Er det noen som har forslag til hvor jeg kan finne noe?

Kunne også tenkt meg noen tabeller for å enklere tyde EX merkinger.

Spurt ${formatDate(1669123860)}
Løst Løst
Ex
Ex db eb

Hei.

Har en rotork aktuator som er merket Ex db eb. "eb" er inni en firkant. Betyr dette at huset til rotorken er Ed db, men koblingshuset er eb slik at en kan benytte Exe nippler her. Eller må det benyttes ExD nipler her.....?

Spurt ${formatDate(1668678420)}
Løst Løst
Ex
Føringsvei for gassrør

Hei

Har et prosjekt i et næringsbygg hvor det skal monteres en gasspeis. Føringsvei er gjort via vårt tavlerom og i underkant av kabelbro hele veien frem til peisen. Jeg tok nylig over dette prosjektet - etter at røret ble lagt.


Hvor finner jeg krav til avstand osv. for dette, må jeg da inn i NEK420? Har ikke denne tilgjengelig. Men "sunn fornuft" tilsier at denne ligger for nær vår installasjon - spesielt i tavlerommet.

Spurt ${formatDate(1667802780)}
Løst Løst
Ex
Bruk av Exi-komponent i sikker sone, tilkoblet Exe-koblingsboks

Hei,

Skal lage ett tilbud der en Offshore vinsj skal oppgraderes med lastcelle. Vinsjen står i Ex-sone (zone 1) så tilhørende eksisterende koblingsboks er av Exe type. Lastcellen som skal installeres blir derimot montert i sikker sone. Lastcellene vi pleier å bruke til disse applikasjonene er av Exi typen og trenger derfor en barriere i kretsen.

Tenker på om det vil være lovlig å installere denne Exi-lastcellen i sikker sone, og koble den i eksisterende Exe-koblingsboks(denne har ledig kabling), såfremt at den har kabling og koblingsnipler som tilfredsstiller kravene til koblingsboksen?

Selvfølgelig ikke veldig "elegant" dette, men det vil korte ned installasjonstiden betraktelig.

Spurt ${formatDate(1667214420)}
Løst Løst
Ex
Exp

Hei

Kan jeg kjøpe en Exp kontrollenhet og sette denne på en eksisterende kapsling uten noe mer sertifisering?

Mvh Jørn

Spurt ${formatDate(1665577666)}
Løst Løst
Ex
Lengre tids preservering av elektrisk Ex-utstyr før igangsetting

Hei

Jeg har fått spørsmål fra en kunde som lurer på hvordan de kan preservere det elektriske Ex-utstyret (fra oss) etter at det har blitt installert, men før igangsetting. Det er snakk om at det skal stå ferdig montert (på rørkonstruksjon) med kabler ferdig terminert i utstyret i nærmere to år før igangsetting (spenningssettes). Utstyret vårt er testet og godkjent for å stå i all slags vær og vind (IP66/IP68). Det står ingenting om preservering (som jeg kan finne) i NEK 420 (IEC/EN 60079-14 og IEC/EN 60079-17). Det er så klart mulig å henvise til NORSOK Z-006:2015 men er det noen andre anbefalinger i forhold til lengre preservering på denne måten? Jeg er litt fristet til å be kunden følge kravene som står angående innledende inpeksjon og at de deretter foretar en periodisk visuell inspeksjon hver 12. måned eller det som anleggseier evt. har som standard i sine vedlikeholdsprogram. Hva mener forumleder (eller andre) om dette?

Mvh

Eric

Spurt ${formatDate(1665134272)}
Løst Løst
Ex
Norsok E-001:2016

Jeg mener å huske at i Norsok E-001 Edition 5, July 2007 (eller i ett vedlegg til denne) hadde en henvisning til at gassgruppe for Ex utstyr skulle være IIA.

Jeg finner ikke info om dette i E-001:2016, gjelder fortsatt kun krav til gassgruppe IIA eller er denne henvisningen fjernet og baseres nå kun på operatørselskapets spec/krav.

I Norsok Z-015:2020 (midlertidig utstyr) er det fortsatt henvising til gassgruppe IIA.

Spurt ${formatDate(1664969575)}
Løst Løst
Ex
Skjøtekontakt/plugg i IS krets

Hei

1: Hvordan skal vi forholde oss til en IS krets hvor det er montert på en skjøtekontakt/plugg på kabelen ut til et Exi utstyr?

2: Kan vi definere denne skjøtekontakten/pluggen som en simple apparatus selv om den er på en krets til f.eks et Ex ib utstyr?

3: Hva om denne skjøtekontakten/pluggen er på en IS krets som forsyner et simple apparatus utstyr?

Spurt ${formatDate(1664784333)}
Løst Løst
Ex
EX grunnlegende vs EX vedlikehold

Jeg lurte på om det er noen klare skiller om hva man kan gjøre med EX grunnleggende kurset kontra EX vedlikehold. Har dere eventuelt henvisning til forskrift/lovverk?

Har man foreksempel lov å bytte ut EX utstyr hvor man må terminere ledere på nytt om man har EX grunnleggende?

Eksempel på arbeid som man ikke kan gjøre med bare EX grunnleggende?

Spurt ${formatDate(1664533684)}
Løst Løst
Ex
EX batteri drill

Finne det EX batteri drill i salg?

Spurt ${formatDate(1664375932)}
Løst Løst
Logget inn som:
${ currentUser.firstName + ' ' + currentUser.lastName }
Min profil
Trainor logo
Opplæring for fagfolk. Av fagfolk.

Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.

Registrer deg

Allerede medlem? Logg inn

Andre tema

Våre eksperter svarer på spørsmål i flere kategorier innen elektrisk ekspertise inkludert Ex, forskrifter, HMS og automasjon.

Forumledere

Sverre Isaksen

Sverre Isaksen

Senior Instructor

Les mer
Møt undervisningsteamet

Relevante kurs

Trenger du sertifisering, opplæring eller kurs i elsikkerhet? Enten du velger e-læring, et webinar eller et instruktørledet kurs fra Trainor, er kurset laget av våre fremste eksperter. Alt til det beste for din læring og sikkerhet.