Ex

Installasjoner i eksplosjonsfarlige områder og IECEx

Ex grunnleggende

Kurset gir deg nødvendig kunnskap om elektriske installasjoner i eksplosjonsfarlige områder, slik at du kan foreta installasjoner og utføre vedlikehold på en sikker måte. Les mer.

Ex
1
Ipad mini 5 Sone 2

Vi bruker Ipad mini 5 Sone 2 som arbeidsverktøy.
CE [Ex] II 3G Ex ic IIC T4 Gc
Cert No: ATEXXO 21ATEX2061X
Ladeporten på denne er beskyttet med en gummi plugg. Denne ryker for veldig mange i løpet av kort tid. Vi har blitt fortalt at denne er endel av EX-innkapslingen, og må derfor ha den inntakt. Det har blitt kjøpt inn mange 3D-printede hardplastplugger til formålet... Er det ok, eller må vi bytte hele beskyttelsen.

Spurt ${formatDate(1706976240)}
Løst Løst
Ex
1
Krav til utvendig merkeskilt

Har en Weidmuller koblingsboks som ikke har utvendig merkeskilt. Det er tydelig merkeskilt innvendig i boksen, se vedlegg. Er det absolutt krav til utvendig merking på utstyr.

Spurt ${formatDate(1706610120)}
Løst Løst
Ex
1
Tolking av forskrift og spørsmål om tilbakevirkende kraft.

I Forskrift om utstyr og sikkerhetssystem til bruk i eksplosjonsfarlig område er det i §3 listet opp unntak. I §3b. står følgende unntak: "utstyr og sikkerhetssystemer der eksplosjonsfaren bare skyldes forekomsten av eksplosive stoffer eller ustabile kjemiske stoffer". Hvordan tolker dere denne?

Den nye internasjonale forskriften tredde i kraft Juli 2003 og den nasjonale i November 2017. Er det tilbakevirkende kraft på denne? Har et anlegg hvor det er mye støv hvor det er montert utstyr med IP44. Dette var godkjent før 2003. Hvis vi bytter likt mot likt, må en da følge de nye ATEX-bestemmelsene eller kan en fortsatt bruke IP44?


Spurt ${formatDate(1706099760)}
Løst Løst
Ex
1
Bruk av bartec Exde rele på ABB S900 RIO utgangskort DO910S

Er det godkjent å bruke ett Exde rele (Bartec 07-7311-9374W500) forsynt fra ett ABB IS-kort (DO910S) ?
Både RIO og Rele står i samme RIO kabinett, palssert i Sone 2.
Den idielle løsningen hadde kanskje vært å trukket kabel helt fra Ede releet inn til NON-IS DO kort i utstyrsrom (uklassifisert).
men spørsmålet er om løsningen strider mot regelverk (IS-kalkulasjon får man ikke)

Spurt ${formatDate(1706012460)}
Løst Løst
Ex
1
Egensikkert instrument montert utenfor sone uten barriære

Hei, i noen tilfeller så setter vi utstyr merket Ex ia, ib og ic utenfor sone og da dropper vi bruk av barriere og beregning av IS-loop. Er dette lov i henhold til reglemanget? Hvis ja eller nei, hvor finner jeg referanse til dette?

Spurt ${formatDate(1705921140)}
Løst Løst
Ex
1
Merkeskilt for EX utstyr

Tolker forskrift IEC61892.6 2013: 4.2 slik at det er krav til ett skikkelig tolags/laminert merkeskilt eller gravert skilt i metall for ex utstyr? Ser at denne har vært drøftet før i forumet, men da referert til Fusex eller 60079.

"Labels shall be permanently secured, placed consistently relative to instruments, etc. and shall be made of durable material, bearing clear and indelible characters and numbers. The labels shall be engraved or embossed on plastic-laminated or metallic material and be permanently fixed. If other fixing means than screws or rivets are used, they shall provide an equivalent level of reliability."

Spurt ${formatDate(1705416180)}
Løst Løst
Ex
1
Strøm og belysning i propancontainer

Hei Trainor. Her på OBS Bygg Haugenstua har vi en stor container med propanbeholdere som vi selger. Inne i den er det mørkt om kvelden og vi må få til lys på en måte. Hvordan ordner vi det? Det har blitt foreslått ex godkjent lampe med skjøteledning

mvh

Stig

Spurt ${formatDate(1704974520)}
Løst Løst
Ex
1
Dokumentasjon ved Simple apparatus

Hei. Leverandør av trafo som skal godkjennes for sone 2 sier at div instrument (buchholz, olje level måling) ikke leveres i EX-utførelse, men skal regnes som "Simple apparatus". Hva minimum dokumentasjon som kreves for slike kretser?

Spurt ${formatDate(1704808680)}
Løst Løst
Ex
1
Ex merking

Hei,

Kan jeg installere et video camera i sone 2 med følgende merking.

II3 G Ex ec IIC T4 Gc. Camera skal stå på et tankanlegg med bensin og dieselfylling.

Litt usikker på hva ec betyr, finner ikke noe med den merkingen der.

Spurt ${formatDate(1704727560)}
Løst Løst
Ex
1
Bolt som sitter fast i en EX D boks

Hei, ska gjøre en punch på en ex D kapsling. Der ene bolten sitter fast.

Hvordan kan jeg løsne denne bolten uten å ødlegge gjengene.

Er det muligt å båre en tynn bår midt i bolten å prøve å knekke bolten inn over. Eller vil varmgangen utvide bolten og ødlegge gjengene

Har dere noe mer peiling

Spurt ${formatDate(1704726540)}
Løst Løst
Logget inn som:
${ currentUser.firstName + ' ' + currentUser.lastName }
Min profil
Trainor logo
Opplæring for fagfolk. Av fagfolk.

Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.

Registrer deg

Allerede medlem? Logg inn

Andre tema

Våre eksperter svarer på spørsmål i flere kategorier innen elektrisk ekspertise inkludert Ex, forskrifter, HMS og automasjon.

Forumledere

Sverre Isaksen

Sverre Isaksen

Senior Instructor

Les mer
Møt undervisningsteamet

Relevante kurs

Trenger du sertifisering, opplæring eller kurs i elsikkerhet? Enten du velger e-læring, et webinar eller et instruktørledet kurs fra Trainor, er kurset laget av våre fremste eksperter. Alt til det beste for din læring og sikkerhet.