Ex

Installasjoner i eksplosjonsfarlige områder og IECEx

Ex grunnleggende

Kurset gir deg nødvendig kunnskap om elektriske installasjoner i eksplosjonsfarlige områder, slik at du kan foreta installasjoner og utføre vedlikehold på en sikker måte. Les mer.

Ex
2
Fukt/kondens i Ex-lysarmatur.

Ved funn av fukt/kondens i lysarmaur,koblingsbokser o.l , når vil det være det være påkrevd å koble ut utstyret?

Scenario : 1 stk relativt nymontert LED-lysarmatur montert i Ex-sone 1, som har kondens på innsiden av lampedekselet. Dette er en nødlyslampe med internt batteri. Vår vurdering er at den ikke vil representere en tennkilde med det første og vil selvfølgelig bli byttet/reparert snarest. Ved utkobling av denne lampen vil vi også koble ut flere nødlys, noe som ikke er ideelt. Finnes det et fasitsvar på dette?

Spurt ${formatDate(1689926340)}
Løst Løst
Ex
2
Messing nipler kontra forniklede messingnipler i ex koblingsboks

Heisan.

Har noen ex rustfrie koblingsbokser som vi skal bytte ex niplene på.

De er i dag i messing. Kan vi bruke forniklet messing i stedet ?

Mvh Geir

Spurt ${formatDate(1689233040)}
Løst Løst
Ex
1
Krav til utkobling av Exp lur

Luren befeinner seg i sone 2 og utstyret er uklasifisert, lurer på om det er krav til utkobling av utstyret etter en bestemt tidsperiode ved trykkfall.

Spurt ${formatDate(1689084300)}
Løst Løst
Ex
1
Godkjent EX isolasjonstester

Vi fant denne isolasjonstesteren EX på nettet og lurer på om den er godkjent for bruk på offshore installasjoner i Norge? Sone1/2 ?Andre begrensninger vi må være klar over?

Fins det norske leverandører som kan levere tilsvarende?

Spurt ${formatDate(1687075080)}
Løst Løst
Ex
1
Hva er "Godkjent tilkoblingsforbindelse" ihh til IEC 61892-7, Del 6.5.2?

Hei.

Jeg har et oppfølgingspm. til kurset ptil/IEC61892-kurset og Delen IEC 61892-7, Utjevning; Midlertidig utstyr. Del 6.5.2.

På kurset ble det presentert at anbefalt tilkoblingsted er i Uklassifisert området og at det skal være godkjent "tilkoblingsforbindelse".

Hva er "godkjent tilkoblingsforbindelse" i denne sammenheng?

(Jeg ser at det er en praksis hos våre underleverandører å bruke såkalte "bjelkeklammer" for jordtilkobling på utstyr som gassmålerutstyr, sandblåseutstyr, luftdrevent utstyr mens større utstyr gjerne kommer være med såkalt "sveiseklemme i messing")

Skal klemmen være testet etter en norm eller holder det at god nok kontakt til jord blir verifisert?

Spurt ${formatDate(1686466680)}
Løst Løst
Ex
1
Overmalt Ex d kapsling

Hei!

Hadde sjekk på noen Ex d motorer her om dagen, disse hadde i nyere tid blitt overmalt på grunn av lakkslipp/begynnende korrosjon. På grunn av dette var lokkene og "kroppen" til motoren malt sammen, som i praksis betyr at flammespaltene var forseglet i enden med maling.


Hvordan vil dette påvirke Ex godkjenningen til utstyret?

Føler meg ganske sikker på at det ikke er i henhold, men greit å få verifisert det før vi setter i gang større tiltak.

Spurt ${formatDate(1685895600)}
Løst Løst
Ex
1
Bonding av lysarmaturer

Vi har noen armaturer som er installert i sone 1 og 2 offshore, armaturene må monteres med isolerende hylse som skiller armatur fra fra struktur for å ungå korrosjon. Armaturene er jordet via tilførselskabel inne i armaturhuset, men benytter da kun jordleder.

Er det krav til at man i tilegg har utjevningsforbindelse til struktur?

Armaturene er koblet i serie, om jordleder skulle løsne i en av armaturene så vil alle armaturene lenger ned i kjeden miste all jordforbindelse...

Bruker manualen til armaturen sier følgende: "Installer should earth the unit separately – an internal and external earth point are provided as standard at each end of the luminaire"

Takk for svar.

Spurt ${formatDate(1685107500)}
Løst Løst
Ex
2
Krav til egen Screen leder i multicore kabel internt i rom mellom termineringskap og Automasjons skap

Vi har et Automasjonsanlegg på Norsk sokkel der vi ønsker å trekke nye kabler fra et eksisterende FTC(felttermineringskap) til et nytt skap med IO rack.I den forbindelse lurer vi på hva kravet til egen screen i disse kablene vil være.Det er vanskelig å spesifikt lese dette fra forskriftene Norsok I-001 og IEC 61892-6,der det kun er spesifisert til FTC og ved bruk av Zenerbarrierer.Vi bruker IO kort med innebygde Exi isolatorer.Avstand mellom skap vil vere ca.10m og vere lagt på egne kabelgater beskyttet fra andre spenningsnivåer.Kan vi da klare oss med kabeltyper som tifredstiller brannklasse etc.men da med kun armering for PE jord?

Spurt ${formatDate(1685007480)}
Løst Løst
Ex
1
Utjamningsjording på kabelgater

Hei,

Mener å ha lest at "hvis kabelgatene i en ex sone (ombord i en båt) er montert med bolter i stedet for å være sveiset, må det være utjamningsjording over alle skjøtepunkter".

Jeg klarer nå ikke å finne igjen hvor jeg leste dette og håper noen her kan si hvor dette er å finne.

Spurt ${formatDate(1684999260)}
Løst Løst
Ex
2
Sone klassifiering - 100% Oksygen med røranlegg og motordrift (pumpe)

Hei. Søker erfaringer fra soneklassifieringer i forbindelse med oksygen anlegg. Noen sonekart å henvise til f.eks på enn nett link ?

-100% Oksygen i rør

-Trykk ca 1-2 bar

-Temp. - 20C - +40C

Spurt ${formatDate(1684246920)}
Løst Løst
Logget inn som:
${ currentUser.firstName + ' ' + currentUser.lastName }
Min profil
Trainor logo
Opplæring for fagfolk. Av fagfolk.

Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.

Registrer deg

Allerede medlem? Logg inn

Andre tema

Våre eksperter svarer på spørsmål i flere kategorier innen elektrisk ekspertise inkludert Ex, forskrifter, HMS og automasjon.

Forumledere

Sverre Isaksen

Sverre Isaksen

Senior Instructor

Les mer
Møt undervisningsteamet

Relevante kurs

Trenger du sertifisering, opplæring eller kurs i elsikkerhet? Enten du velger e-læring, et webinar eller et instruktørledet kurs fra Trainor, er kurset laget av våre fremste eksperter. Alt til det beste for din læring og sikkerhet.