Ex

Installasjoner i eksplosjonsfarlige områder og IECEx

Ex grunnleggende

Kurset gir deg nødvendig kunnskap om elektriske installasjoner i eksplosjonsfarlige områder, slik at du kan foreta installasjoner og utføre vedlikehold på en sikker måte. Les mer.

Ex
1
bruk av rele kontaktsett i egensikker krets

jeg har en ex i inggang som jeg ønsker å styre med ett rele, inngangen har egen strømkilde (sitter på samme kort). kan jeg bruke et valig rele med NO kontaksett her? eller er det kun låv med egensikkert rele. Relet står inne i en Ex p kapsling sammen med I/O kortet. det vil si at relet er spenningsløst frem til kapslingen er "purget", da vil jo kapslingen rgnes for "sikker sone". leder/kabel til inngangen vill ikke gå ut av denne kapslingen.

Spurt ${formatDate(1678202340)}
Løst Løst
Ex
1
Kontinuitets måling praksis med Ex utstyr

I et anlegg med utstyr som er plassert i Ex-sone vil det bli praktisk vanskelig å gjennomføre en kontinuitetstest av hele kursen hvis det er flere bokser og utstyr som har utjevningsforbindelse (bonding).

Er det noen som har erfaring med hvordan dette blir utført og dokumentert og er det krav i NEK400/420 at dette må utføres?

Finnes det noen krav til målinger?

Bortsett fra at måleresultatet skal være i samspill med tverrnsitt og kabel lengde?

F.eks. denne formelen: R=(Ro x l) / A f

R=motstand i lederRo= lederens resistivitet, cu=ca 0,0175A= tversnittEksempel: Leder: 1,5mm2, lengde 30m.(0,0175*30)/1,5= 0,35 ohm.Da bør måleresultatet være i nærheten av 0,35 ohm.

Hvordan gjøres dette med tanke på f.eks heat trace?

Spurt ${formatDate(1678179780)}
Løst Løst
Ex
1
Eksploderte batterier

Hei

Vi har hatt eksplosjon i en batteribank grunnet tørrkoking. 3 av 4 batterier montert i batteribank er totalt ødelagt der alle celler er synlige osv. Batterier står montert i en kasse av rustfritt stål og det er litt problematisk å fjerne disse derfra.

Problemet er at etter at vi har tømt kasse og batterier for resterende syre(tømt vann over for å tynne ut og pumpet ut med pumpekanne) så måler vi fortsatt spenning på batteriene. Altså de sprengte batteriene som tilsynelatende er uten batterisyre, der halvparten av plast kapsling er sprengt bort, der måler vi 12v mellom poler.

Kan dere ha noen forklaring på dette? vil det være mye restenergi i disse?

Er det fare for kortslutning når vi begynner å flytte på disse, eller under transport?

De må pakkes i container og fraktes fra platform til land på båt og vil være utsatt for bevegelse osv.

Spurt ${formatDate(1678086960)}
Løst Løst
Ex
1
Merking av EX boks

Hei, kom over en boks for varmekabler. Den innholder rekkeklemmer, sikringer og en termostat. Tilførsel 230v fra en 84 kurs (nødstrmstavle), Mens termostat skal visst være Exi.

Boksen er i dag merket med denne skrifte "innholder Exi kretser....." på blått skilt. samt et merke "må ikke åpnes med spenning på".

Jeg syns det var rart at en merker boksen med "innholder Exi kretser.....", når det da kun er termostaten som er Exi

Problemstillingene er at det siste merke er så liten tekst og at Exi merked overdøver infoen.

Tok derfor vekk "innholder Exi kretser....." merket fra boksen, men det er ikke enighet i avdelingen på dette.


mvh Kim

Spurt ${formatDate(1677330480)}
Løst Løst
Ex
1
Ex e boks for flere Ex i kurser sammen?

Er det krav om Ex e kapsling for barrierebokser/skap som er plassert utenfor Ex-sone. Eller er det bare krav til IP-grad? ser det er skrevet tidligere i forumet at det er krav til Ex e koblingsbokser der flere ex i-kurder er i samme boks.

Spurt ${formatDate(1676625360)}
Løst Løst
Ex
1
TAG-skilt og leslighet

Jeg har et spørsmål ifht TAG-skilt og krav til leslighet for disse, er det noe krav til hvilken avstand TAG skiltet skal være leselig? Grunnen til at jeg spør er at om TAG skiltet blir slitt i fargen og skiltet ikke er leselig før du er 0,5m fra skiltet. TAG- skiltet er gravert, men problemet er at når skiltet over tid blir slitt så blir fargen på graveringen og selve skiltet samme farge, da blir TAG-skiltet uleselig på for eksempel 2m avstand, men du kan lese det på 0,5m avstand. Skiltene er plastikk skilt som er hvit med sort gravering, over lang tid så blir hele skiltet sort.

Spurt ${formatDate(1676282460)}
Løst Løst
Ex
Nødstoppbryter ettermontering

Hei, jeg ser på ettermontering av en nødstoppbryter til en liten motor på 2amp. Og det jeg lurer på om det er en godkjent løsning å sette nødstoppbryter i serie etter effektbryter/hovedbryter? Jeg kan ikke se at dette ikke bør være en godkjent løsning, men jeg sliter med å finne et egnet produkt for Ex sone og derfor dukker spørsmålet opp om dette ikke er en godkjent løsning?

Spurt ${formatDate(1674208500)}
Løst Løst
Ex
Repperasjon av Exp kapsling

For ca 2 år siden ble det oppdaget at Exp kapslingen på eksportpumpene her på Valhall var lekk p.g.a korrosjon.

Dette ble "reparert" i første omgang med Gaffateip, litt senere med Belsona.

Det står slik fremdeles.

Spørsmålet er om det er låvlig å tette en Exp kapsling på en slik måte ( man klarer å opprettholde trykket ).

Har bilder av de reparerte områdene hvis ønskelig.

Spurt ${formatDate(1674118260)}
Løst Løst
Ex
Krav om Ex vifte i batterirom

Er det krav om Ex sertifisert avtrekksvifte i batterirom og må denne eventuelt være utstyrt med Termistorvern i viklingene. Motor er 230V 1.fase

Spurt ${formatDate(1674067800)}
Løst Løst
Ex
Skjøteledning i Ex sone

Hei, leter etter paragrafen hvor det står hvor mange meter det skal være fra arbeidsted og frem til støpsel for Ex. F.eks vi har Ex støpsel på vegg, derfra har vi 10meter skjøteledning med Ex-støpsel i begge ender, på enden av den har vi en Ex-overgang fra Ex til vanlig 220 v til en forbruker (drill, føner) etc. Den kabelen er på ca 1,5 meter. Så kommer selvfølgelig ledningen til forbrukeren i tillegg. Men jeg er på jakt etter forskriften hvor det står hvor langt det er fra forbruker og til første Ex-kontakt.

Dette er offshore.

Spurt ${formatDate(1673949720)}
Løst Løst
Logget inn som:
${ currentUser.firstName + ' ' + currentUser.lastName }
Min profil
Trainor logo
Opplæring for fagfolk. Av fagfolk.

Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.

Registrer deg

Allerede medlem? Logg inn

Andre tema

Våre eksperter svarer på spørsmål i flere kategorier innen elektrisk ekspertise inkludert Ex, forskrifter, HMS og automasjon.

Forumledere

Sverre Isaksen

Sverre Isaksen

Senior Instructor

Les mer
Møt undervisningsteamet

Relevante kurs

Trenger du sertifisering, opplæring eller kurs i elsikkerhet? Enten du velger e-læring, et webinar eller et instruktørledet kurs fra Trainor, er kurset laget av våre fremste eksperter. Alt til det beste for din læring og sikkerhet.