Ex

Installasjoner i eksplosjonsfarlige områder og IECEx

Ex grunnleggende

Kurset gir deg nødvendig kunnskap om elektriske installasjoner i eksplosjonsfarlige områder, slik at du kan foreta installasjoner og utføre vedlikehold på en sikker måte. Les mer.

Ex
Lengre tids preservering av elektrisk Ex-utstyr før igangsetting

Hei

Jeg har fått spørsmål fra en kunde som lurer på hvordan de kan preservere det elektriske Ex-utstyret (fra oss) etter at det har blitt installert, men før igangsetting. Det er snakk om at det skal stå ferdig montert (på rørkonstruksjon) med kabler ferdig terminert i utstyret i nærmere to år før igangsetting (spenningssettes). Utstyret vårt er testet og godkjent for å stå i all slags vær og vind (IP66/IP68). Det står ingenting om preservering (som jeg kan finne) i NEK 420 (IEC/EN 60079-14 og IEC/EN 60079-17). Det er så klart mulig å henvise til NORSOK Z-006:2015 men er det noen andre anbefalinger i forhold til lengre preservering på denne måten? Jeg er litt fristet til å be kunden følge kravene som står angående innledende inpeksjon og at de deretter foretar en periodisk visuell inspeksjon hver 12. måned eller det som anleggseier evt. har som standard i sine vedlikeholdsprogram. Hva mener forumleder (eller andre) om dette?

Mvh

Eric

Spurt ${formatDate(1665134272)}
Løst Løst
Ex
Norsok E-001:2016

Jeg mener å huske at i Norsok E-001 Edition 5, July 2007 (eller i ett vedlegg til denne) hadde en henvisning til at gassgruppe for Ex utstyr skulle være IIA.

Jeg finner ikke info om dette i E-001:2016, gjelder fortsatt kun krav til gassgruppe IIA eller er denne henvisningen fjernet og baseres nå kun på operatørselskapets spec/krav.

I Norsok Z-015:2020 (midlertidig utstyr) er det fortsatt henvising til gassgruppe IIA.

Spurt ${formatDate(1664969575)}
Løst Løst
Ex
Skjøtekontakt/plugg i IS krets

Hei

1: Hvordan skal vi forholde oss til en IS krets hvor det er montert på en skjøtekontakt/plugg på kabelen ut til et Exi utstyr?

2: Kan vi definere denne skjøtekontakten/pluggen som en simple apparatus selv om den er på en krets til f.eks et Ex ib utstyr?

3: Hva om denne skjøtekontakten/pluggen er på en IS krets som forsyner et simple apparatus utstyr?

Spurt ${formatDate(1664784333)}
Løst Løst
Ex
EX grunnlegende vs EX vedlikehold

Jeg lurte på om det er noen klare skiller om hva man kan gjøre med EX grunnleggende kurset kontra EX vedlikehold. Har dere eventuelt henvisning til forskrift/lovverk?

Har man foreksempel lov å bytte ut EX utstyr hvor man må terminere ledere på nytt om man har EX grunnleggende?

Eksempel på arbeid som man ikke kan gjøre med bare EX grunnleggende?

Spurt ${formatDate(1664533684)}
Løst Løst
Ex
EX batteri drill

Finne det EX batteri drill i salg?

Spurt ${formatDate(1664375932)}
Løst Løst
Ex
Erstatning til STL2

Har noen et tips til erstaning for STL2, for smøring av flammespalter og bolter på EX-utstyr?

Ser ut som STL2 er på vei ut av sortimentet til de fleste elektrogrossister...?

Spurt ${formatDate(1662739134)}
Løst Løst
Ex
Non-Electrical / Ikke-Elektrisk EX-utstyr

Hei!

Lurer litt på erfaringer rundt inspeksjon av ikke-elektrisk ex utstyr, og hvilken kompetanse som kreves for inspeksjon og godkjenning av slikt utstyr.

For å inspisere slikt utstyr må man jo ha en forståelse av hvilke metoder som har blitt brukt for å sikre ex-utstyret, og det vil jo i de fleste tilfeller ikke omfatte de samme metodene som vi kjenner fra elektro-verden.

Er det noen andre her som har erfaring med slikt? Finnes det egne opplæringsopplegg for mekanikere for eksempel?

Spurt ${formatDate(1662661703)}
Løst Løst
Ex
Vurdering av EX merking, Select I/O

Hei!

Det ønskes installert ABB Select I/O utstyr, i sone 2. på en prosess-plattform, offshore.

Forhøyet sikkerhet er et internt krav, og det ønskes at utstyret skal kunne være spenningsatt ved hendelser/utslipp, og derfor skal tilfredsstille sone 1.

Sertifikatet for dette utstyret har spesielle betingelser for sikker bruk, som det kan det kan stilles spørsmål ved, om det er egnet i noen soner.

Fra produsentens, declaration of conformity, ABB 3BSE090601X:

"? The Select I/O components have plastic housings that can be electrostatically charged. This danger must be indicated by a warning label."

Sertifikatsreferansen er : TUV CY 21 ATEX 026514 X

Er det noen som kan vurdere om dette er i henhold?

Spurt ${formatDate(1661178334)}
Løst Løst
Ex
Utstedelse av EX sertifikat

Hei.

Dersom man har en kapsling som er EX-n og fyller denne med div EX utstyt. F.eks IO kort, rekkeklemmer og strømforsyninger som er godkjent for å stå i klassifisert område. Må det da utstedes ett EX sertifikat for hele kabinettet, eller holder det med sertifikatene for hvert enkelt komponent?

Spurt ${formatDate(1660293039)}
Løst Løst
Ex
RTD som er sertifisert Ex ia - vurdere som simple apparatus?

Hei,

Vi har en leverandør som leverer en motor med temperaturelementer på viklingene, av type WTH 160-250. Disse elementene er sertifisert Ex ia og har definerte grenseverdier.

Barrieren vi benytter (denne kan ikke byttes) har høyere utgangsverdier enn temperaturelementene er sertifisert for. Ergo går ikke IS-beregningen opp.

Leverandøren av motoren har gjort en test i sine lokaler av maks overflatetemperatur på elementene ved påtrykt energi tilsvarende maks utgangsverdiene på barrieren. Testens konklusjon er at elementenes maksimale temperatur ikke overstiger grensen gitt av områdeklassifiseringen i området, og at elementet derfor kan benyttes og anses som simple apparatus. Det er ikke brukt testutstyr som er spesielt godkjent av notified body, og 3.parts "notified body" eller produsenten av elementene er ikke involvert.

Leverandøren som har utført testen hevder at man likevel kan "tilsidesette" Ex ia-sertifiseringen og godkjenne loopene basert på deres test ettersom temperaturelementet "pr definisjon" er simple apparatus, etter deres mening.

Har dere noen innspill på dette? Kan det godkjennes, og hvordan dokumenterer vi i tilfelle dette slik at vi viser at IEC-regelverket er overholdt?

Eventuelt, dersom løsningen ikke kan godkjennes, hvilket regelverk kan vi henvise til som bakgrunn for dette?

Spurt ${formatDate(1659530223)}
Løst Løst
Logget inn som:
${ currentUser.firstName + ' ' + currentUser.lastName }
Min profil
Trainor logo
Opplæring for fagfolk. Av fagfolk.

Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.

Registrer deg

Allerede medlem? Logg inn

Andre tema

Våre eksperter svarer på spørsmål i flere kategorier innen elektrisk ekspertise inkludert Ex, forskrifter, HMS og automasjon.

Forumledere

Sverre Isaksen

Sverre Isaksen

Senior Instructor

Les mer
Møt undervisningsteamet

Relevante kurs

Trenger du sertifisering, opplæring eller kurs i elsikkerhet? Enten du velger e-læring, et webinar eller et instruktørledet kurs fra Trainor, er kurset laget av våre fremste eksperter. Alt til det beste for din læring og sikkerhet.