Forskrifter fra DSB og tilhørende standarder

Elektroinstallatørprøven, FEK, FSE, FEL, NEK 400

Link til NEK FAQ

FSE Lav- og høyspenning

Godkjent FSE-opplæring for deg som jobber med elektriske forsyningsanlegg. Hold deg oppdatert slik at du og dine kolleger får en trygg arbeidsdag. Les mer.

Forskrifter fra DSB og tilhørende standarder
1
Spenning og skade

Hei,

På et kurs jeg var på ble det nevnt at alle spenninger under 1000v utgjør et likt skadepotensial på kroppen. Min forståelse tilsier at dette ikke stemmer da I=U/R og motstanden i kroppen 'ikke' endres.

Har noen en mulig forklaring på dette? Er litt skeptisk til at det er så enkelt som min forklaring tilsier da utsagnet kommer fra en person med vesentlig mye høyere erfaring og kunnskap enn meg.

Takk på forhånd.
AF

Spurt ${formatDate(1694445540)}
Løst Løst
Forskrifter fra DSB og tilhørende standarder
1
Hvem er ansvarlig for å følge FSE

Hei!

I henhold til FSE så er det eier/ansvarlig for virksomheten er ansvarlig for å praktisere FSE. Men hvem står da ansvarlig hvis en montør ikke har tilstrekkelig opplæring i FSE? Er det faglig ansvarlig eller eier/ansvarlig for bedriften. Har Fagerlid ansvarlig noe ansvar her han kan bli straffet etter?

Spurt ${formatDate(1694329080)}
Løst Løst
Forskrifter fra DSB og tilhørende standarder
1
Merking av tavler/tavlerom

Når skal tavler merkes med hendelses energi/kortslutningsenergi?

Etter NEK405 kontroll på et næringsbygg ble de kommentert på mangelfull merking av hovedtavle og hovedtavlerom. I den forbindelse lurte jeg på når hendelses energien skal være påtrykt tavlen. Mener FSE sier noe om at tavler for sakkyndig betjening skal merkes med denne verdien. Hovdan en beregnes dette for å kunne merke skapet? Eventuelt når og hvor kom dette kravet?

Spurt ${formatDate(1694163420)}
Løst Løst
Forskrifter fra DSB og tilhørende standarder
5
Fagansvarlig

hei

En fagansvarlig med kun fagbrev innen elektro kan kun utføre vedlikehold og reparasjon av eget anlegg( en til en) slik jeg forstår det men,
når en fagansvarlig for eget anlegg er ferdig med fagskolen, kan han da prosjektere og utføre arbeid i eget anlegg eller må det være 3 års relevant praksis etter dette?

Og hva menes med 3 års relevant praksis?

Er det snakk om 3 år med prosjektering?

Evt hvordan oppfylle 3års relevant praksis når man har jobb som fagansvarlig etter endt utdanning på fagskolen?

Spurt ${formatDate(1694111460)}
Løst Løst
Forskrifter fra DSB og tilhørende standarder
1
Utstyr for beskyttelse mot kortslutningsstrømmer 533.3

Hei

Jeg har noen spørsmål gjeldene beskyttelse mot kortslutningsstrømmer og termiske påkjenninger.

Avlesning av I^2t gjøres dette alltid ved 0,2s på tabell, dersom vernet løser ut elektromagnetisk mindere enn 0.1s. ?

Er det slik at ved utkolbingstider høyere lavere enn 0,1s. så må ikke t=k^2xs^2/I^2 kontrolleres? I^2 brukes alltid strøste kortslutningsstrøm?
Dersom denne er veldig høy, og kravet ikke innfrir er da slik at kasade som beskyttelse er et alternativ for å løse problemet?

Om I^2 ikke er tilgjengelig, er hvordan kontrollere beskyttelse mot termiske kortslutningsstrømmer?

Spurt ${formatDate(1694087280)}
Løst Løst
Forskrifter fra DSB og tilhørende standarder
2
Mindre Arbeider på elektrisk anlegg hjemme

Jeg har lest meg opp på tidligere tråder ang. Arbeid elektrisk anlegg hjemme. jeg er nok også av denne gruppen (Automatikker) som mener at "Arbeid hjemme" er noe strengt slik det er i dag.

jeg har Fagbrev som Automatiker. Har etterpå tatt batchelor i Automatisering. jeg har i dag noen spotter hjemme (som slutter å virke) som dessverre ikke kan byttes pære på uten å bytte hele modulen.

Kan dette arbeidet kalles "Mindre Arbeider". Det er da ikke en "Takkrok", (ref. https://elsikkerhetsportalen.n...)men i to Fjerkroker (som holder moduen oppe i taket) ledningene fra modul er koblet med "fjærklemmer".

Eller faller jeg (som Automatiker) inn under FEK § 6 andre ledd: "Person med fagbrev som ikke omfatter elektriske anlegg, men som har
fagutdanning med opplæring i til- og frakopling ved feilsøking og
feilretting av komponenter som ellers faller inn under deres fagområde,
kan utføre slike oppgaver."

FSE kurset er nok utdatert, men det fikser jeg gjerne opp i.

Holder dette?, er det noen andre "raske" kurs som gir meg "instruert personell" eller liknende. Eller er loven så firkanta nå at jeg må ha Fagbrev Gr.L og 3 års erfaring for å bytte en (slik) lyspære i mitt eget hjem i 2023?

Tusen takk på forhånd

Spurt ${formatDate(1694031000)}
Løst Løst
Forskrifter fra DSB og tilhørende standarder
1
Stikk. Vaskemaskin

Hvis det i kursfortegnelsen står 16A stikk. vaskemaskin. Kan det da kreves at det må monteres enkel stikk isteden for dobbel. Dette for at man ikke skal plugges inn noe ekstra (montert i 2018)

Spurt ${formatDate(1694019780)}
Løst Løst
Forskrifter fra DSB og tilhørende standarder
3
Installatørprøve- Ved spørsmål om utenland elektrikere

Hei!

Hvis en får spørsmål på installatørprøven på utenlands elektriker utenfor EØS. Hva er egentlig viktig å få med seg av forskjeller på en elektriker fra EØS eller utenfor.

Eller som fagelig ansvarlig blir det godkjenning fra DSB som er krav uansett? At forskjellen er kun behandling hos DSB?

Spurt ${formatDate(1693725660)}
Løst Løst
Forskrifter fra DSB og tilhørende standarder
1
NEK

1. Begynte med et anlegg i 2017 med sikringskap og skjultanlegg. Anlegget ble melt i 2018 til el.verket. Forstår det slik at NEK er normer og at en kan i risikovurdering bestemme hvilken norm en bruker eller at en må bruke den NEK som er da anlegget ble melt i 2018 selv om oppstart i 2017.

2.I NEK 2022 så eksisterer ikke sone 2 lenger hva med avstand til stikk fra sone 1. I NEK 2018 så var det ikke lov å ha stikk i sone 2. Tidligere kunne man montere stikk i sone 2 med IP 44. Når gikk den regelen ut

Spurt ${formatDate(1693549200)}
Løst Løst
Forskrifter fra DSB og tilhørende standarder
1
Hva regler hjelder for Norsk ansatte som jobber utenlands?

Hei!

Lurte på hvordan en forholder seg som fagelig ansvarlig når en har personell som jobber i utlandet på verft og offshore installasjoner og flytende innretninger. Hvil noen regelverk fortsatt gjelde siden de er ansatt i Norge, eller er det flagget eller landets regelverk som er gjeldende?

Vi har flere montører som jobber i utlandet på installasjoner som skal offshore både i norge og andre land, der er hovedsakleig på verft. Men vi har og montører som jobber med kontroll av installasjoner som er i drift i utlandet.

Hva gjelder? Bruker vi fortsatt eksemeplvis FEK og PETIL? Eller er det kun det gjeldende landet sine regler?

Spurt ${formatDate(1693484400)}
Løst Løst
Logget inn som:
${ currentUser.firstName + ' ' + currentUser.lastName }
Min profil
Trainor logo
Opplæring for fagfolk. Av fagfolk.

Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.

Registrer deg

Allerede medlem? Logg inn

Andre tema

Våre eksperter svarer på spørsmål i flere kategorier innen elektrisk ekspertise inkludert Ex, forskrifter, HMS og automasjon.

Forumledere

Hans Olav Arnesen

Hans Olav Arnesen

Seniorinstruktør

Les mer
Møt undervisningsteamet

Relevante kurs

Trenger du sertifisering, opplæring eller kurs i elsikkerhet? Enten du velger e-læring, et webinar eller et instruktørledet kurs fra Trainor, er kurset laget av våre fremste eksperter. Alt til det beste for din læring og sikkerhet.