Forskrifter fra DSB og tilhørende standarder

Elektroinstallatørprøven, FEK, FSE, FEL, NEK 400

Link til NEK FAQ

FSE Lav- og høyspenning

Godkjent FSE-opplæring for deg som jobber med elektriske forsyningsanlegg. Hold deg oppdatert slik at du og dine kolleger får en trygg arbeidsdag. Les mer.

Forskrifter fra DSB og tilhørende standarder
1
Krav til FSE ved arbeid hjemme hos seg selv?

Jeg fikk beskjed fra DLE at man måtte ha FSE for å jobbe hjemme hos seg selv med relevant erfaring og fagbrev. Jeg synes det høres rart ut. Stemmer dette?

Påstanden kom opp angående en gammel elektriker som hadde fått en tilsynsrapport som han lurte på om han kunne fikse og sende inn selv.

Spurt ${formatDate(1693470660)}
Løst Løst
Forskrifter fra DSB og tilhørende standarder
1
Dimmere - krav til vern mot kortslutning o.l.

Jeg prøver å finne ut om det er noen normer/regler/standarder som stiller krav til innebygde vern mot kortslutning og overbelastning i dimmere, eller om det er noen mer generelle regler som legger føringer for dette, men har ikke kommet fram til noen konklusjon. Kan man argumentere for at det er påkrevd med innebygd vern og/eller at installasjonsveiledningen bør angi hvorvidt eventuelle eksterne vern skal monteres?

Bakgrunn: på et prosjekt jeg er involvert i som konsulent har vi brukt noen DMX-dimmere (faseavsnitt) til LED-pærer og dimbare LED-drivere. Det har vist seg at ved feil på kablingen (kortslutning) brenner dimmeren opp. Det er en 16B automat foran, men det blir mye røyk og varme før den rekker å slå ut – nok til at jeg er bekymret for potensiell brannfare. Produsentens installasjonsveiledning sier ikke noe om at det skal monteres sikringer på utgangene, skjemaet viser bare at lasten skal rett på.

Vi har skifta til (dyrere) dimmere som har smeltesikringer på utgangene, så problemet er sånn sett løst, men jeg er nysgjerrig på om det egentlig er lov å selge dimmere som har såpass lett for å ta fyr. Leverandøren mener at f.eks Elko-dimmere også ville blitt svidd ved en "full kortslutning", men jeg er ikke helt sikker på om det stemmer. Jeg har ikke for vane å kortslutte dimmere, men så vidt jeg skjønner har de stort sett elektronisk vern mot kortslutning.

Jeg er ikke installatør, bare en skarve lysdesigner, men det faller ofte på meg å beskrive og anskaffe lysstyringsutstyr, derav nysgjerrigheten.

Spurt ${formatDate(1693397460)}
Løst Løst
Forskrifter fra DSB og tilhørende standarder
1
Jording

Lurer på om det er krav til hovedjord (spyd etc) i frittstående bygninger som garasjer boder som får strøm fra bolig der jording er ivaretatt. Spikertelt (tilbygg camingvogn) som er forsynt med skjøteledning ,trenger den intern hovedjord ? Hvor i NEK står det spesifikt om dette ?

Spurt ${formatDate(1693390020)}
Løst Løst
Forskrifter fra DSB og tilhørende standarder
1
Avkryssing i elvirksomhetsregisteret

Hvor kan en finne tydelig, hva som må til for å kunne stå med avkryssing av de ulike anleggene i elvirksomhetsregisteret. F.eks Medisinske områder, Ex-områder osv.

Spurt ${formatDate(1693299180)}
Løst Løst
Forskrifter fra DSB og tilhørende standarder
1
Plast og stålhaller levert med pluggbart skap og belysning.

Jeg har det siste året fått henvendelser om å legge opp tilførsel til plast/stålhaller. Kunder har bestilt haller med elektrisk anlegg, monert på plassen. I tilbudet er det spesifisert at kunde må sørge for tilførsel. Montering av sikringsskap, stikk til porter mm og belysning er inkludert. Når jeg har kontaktet leverandør av hall (to forskjellige), er det tydelig at de ikke har noen elektrofagfolk til å montere. De er uvitende om krav til jordelektroder, overspenningsvern, selektivitet, kortslutningsstrøm mm. Og har kun en fornemmelse av effektbehov. De påstår at de har lov å montere pluggbart utstyr, og at det ikke er krav til kompetanse for å montere pluggbare løsninger. De ønsker kun en trefas kontakt på 16 eller 32A. Etter sigende har de levert uttallige haller på denne måten, uten at noen elektriker har utfordra dem på lovligheten av å legge opp det elektriske i en bygning uten å levere sammsvarserklæring på arbeidet, eller bruke elektrofagfolk.

Har hall-leverandørene rett her? Kan de installere et "byggestrøms-skap" med mere for permanent bruk, uten å gjøre noen elektroteknisk prosjektering, risikovurdering eller sluttkontroll.Spurt ${formatDate(1693257540)}
Løst Løst
Forskrifter fra DSB og tilhørende standarder
1
Mikrohus

Hei.

Er det samme krav i NEK400 for mikrohus som på enebolig? Antall stikkontakter osv?

Spurt ${formatDate(1692954540)}
Løst Løst
Forskrifter fra DSB og tilhørende standarder
2
Midlertidig tilkobling av fast montert utstyr

Hei, lurer på hva lovene/reglene om midlertidig tilkobling av fast montert utstyr sier?

Hvis man skulle f.eks. tilkoble lysarmaturer til en støpseledning og da plugge denne til en stikkontakt for å ha arbeidslys på området man jobber og denne kursen enda ikke er satt i drift fra tavletommet.

Er dette lov?

Hvis det ikke er noen lov eller regelverk som sier noe om dette, hva er meningen deres rundt dette om det kan praktiseres eller ikke?

Det stilles spørsmål til dette etter et strømuhell der hvor kablene i kursen ikke var ferdige og det ble satt på skjøteledning for å ha midlertidig lys. Det resulterte i en strømgjennomgang etterfulgt av flere granskninger.

Takk på forhånd for svar.

Spurt ${formatDate(1692953160)}
Løst Løst
Forskrifter fra DSB og tilhørende standarder
3
Kabelnett TT eller TN?

Har ett spørsmål angående tilkobling av beskyttelsesledere i TT-nett med kabelnett:

I TT-nett blir transformatorens nullpunkt jordet til jordskinne i nettstasjonen.

Beskyttelsesledere i utgående kabelnett (f.eks TFXP) til kabelskap blir også tilkoblet jord i begge ender - jordskinne i LS-fordeling i nettstasjonen (tilkoblet jordskinne i nettstasjonen), og jordskinne i kabelskapet.

Beskyttelsesledere i stikkledninger blir også tilkoblet i begge ender – både til jordskinne i kabelskap og til jordskinne i TKS-skap.

Jeg kan ikke se annet enn at vi da får ett TN-230V anlegg. Er det noe jeg misforstår her?

Det blir vel fort også det samme i IT-nett med kortsluttet disneuter? Her også blir jo alt av beskyttelsesledere koblet sammen i TKS og kabelskap og LS-fordeling... Da virker det vel som IT så lenge disneuter er OK, men når disneuter kortslutter så sier vi at vi får TT-nett, men som beskrevet over så får vi vel ofte TN-nett?

Spurt ${formatDate(1692903540)}
Løst Løst
Forskrifter fra DSB og tilhørende standarder
2
Jording av flammerister

Hvordan skal FEF og NEK440 tolkes når det kommer til jording av flammerister under hovedtransformatorer i kraftverk? Dersom ristene utføres i rustfritt stål, som jo i noen grad er umagnetisk, trenger man likevel å jorde de?

Spurt ${formatDate(1692882300)}
Løst Løst
Forskrifter fra DSB og tilhørende standarder
1
NEK

Forskriftene NEK 2022 sier ikke tillatt i some 2 Hva med NEK 2018.På anlegg tidligere skrev det stedlige tilsyn at stikk åpne måtte skiftes til stikk med klapplokk IP44.i some 2 Når kom regelen om ikke tillatt stikk i sone 2 og evt. hvilken NEK ?

Mvh

Svein Thomassen

Spurt ${formatDate(1692790980)}
Løst Løst
Logget inn som:
${ currentUser.firstName + ' ' + currentUser.lastName }
Min profil
Trainor logo
Opplæring for fagfolk. Av fagfolk.

Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.

Registrer deg

Allerede medlem? Logg inn

Andre tema

Våre eksperter svarer på spørsmål i flere kategorier innen elektrisk ekspertise inkludert Ex, forskrifter, HMS og automasjon.

Forumledere

Hans Olav Arnesen

Hans Olav Arnesen

Seniorinstruktør

Les mer
Møt undervisningsteamet

Relevante kurs

Trenger du sertifisering, opplæring eller kurs i elsikkerhet? Enten du velger e-læring, et webinar eller et instruktørledet kurs fra Trainor, er kurset laget av våre fremste eksperter. Alt til det beste for din læring og sikkerhet.