Forskrifter fra DSB og tilhørende standarder

Elektroinstallatørprøven, FEK, FSE, FEL/NEK 400 og FEF/NEK 440

Link til NEK FAQ

FSE Lav- og høyspenning

Godkjent FSE-opplæring for deg som jobber med elektriske forsyningsanlegg. Hold deg oppdatert slik at du og dine kolleger får en trygg arbeidsdag. Les mer.

Forskrifter fra DSB og tilhørende standarder
1
FSE gyldighetsområde

Vi bygger en ny transformatorstasjon der det kommer inn helt nye 22kV kabler i kabelkjeller, der blir de liggende noen måneder før de kobles til nytt apparatanlegg.

På andre enden av kablene er det nettstasjoner som er i drift med påsatt 22kV på tilhørende koblingsanlegg.

Når trer FSE i kraft? Er det når kablene tas inn i nettstasjon, eller er det når kablene tilkobles 22kV apparatanlegg i nettstasjon (slik at de kan spenningssettes med kobling av bryter)?

Spurt ${formatDate(1717416480)}
Løst Løst
Forskrifter fra DSB og tilhørende standarder
3
Merking i forbindelse med ensidig jordet kabelanlegg

I forbindelse med ensidig jordet kabelanlegg så er praksis for bruk av sort og gulgrønn kabel forskjellig. Ved punkt som er ensidig jordet(SVL) så lurer jeg på hvilke fargekode som skal benyttes på kabel fra kabelskjerm og i motsatt ende hvor kabel fra kabelskjerm er direkte jordet via et skap med en lask så lurer jeg også på hvordan kabler fra endemuffe og ned til jord skal være merket (gulgrønn eller sort).

Slik jeg forstår forskrift så skal jordingskabel være sort før SVL og gulgrønn etter SVL på den ensidige jordede siden og der hvor kabelskjerm går direkte til jord være gulgrønn, også ved bruk av et skap med lask for frakobling av jordskjerm.

Spurt ${formatDate(1717405500)}
Løst Løst
Forskrifter fra DSB og tilhørende standarder
1
Faglig ansvarlig forskjellig roller

Jeg er i diskusjon med min bedrift angående vår håndtering av elektrisk arbeid. Selv om vårt produkt er grensesnittet vi selger, er det spenningsatt, og vi trenger derfor en installatør. Dette er avklart, og bedriften skal ansette en installatør.

Bedriften, som har 6-7 utførende personell, ønsker nå at en person skal fungere både som serviceleder og som faglig ansvarlig. Jeg mener at Forskrift om elektroforetak og kvalifikasjonskrav for arbeid knyttet til elektriske anlegg og elektrisk utstyr (FEK) og Elsikkerhet 89 er tydelige på at den faglig ansvarlige ikke kan ha andre roller.

Dette er en relativt ny bedrift, og vi har ennå ikke etablert internkontrollforskriften og nødvendige rutiner. Derfor mener jeg at det ikke er hensiktsmessig å kombinere rollene som faglig ansvarlig og serviceleder, ettersom den faglig ansvarlige også vil ha administrativt ansvar for de ansatte.

Dette er min mening, men bedriften er ikke enig med meg. De hevder at det er fullt mulig for en faglig ansvarlig i et mindre foretak av denne størrelsen å være både serviceleder og installatør.

Hva tenker dere om dette? Selv om det kanskje ikke er noe som direkte forbyr dette, mener jeg at det er uheldig å kombinere disse rollene, spesielt i en ny bedrift hvor strukturene og rutinene ennå ikke er etablert.


Spurt ${formatDate(1717333440)}
Løst Løst
Forskrifter fra DSB og tilhørende standarder
1
Gjennomført feil eksamen?

Tok nylig eksamen i Elenergi og ekom som privatist, nå når jeg ser på nettet leser jeg om at all sier jeg må ta en eksamen som heter Tverrfaglig Elenergi og ekom eksamen. Har jeg tatt feil fag? Hva er greia. Skal bli lærling og ønsker vanlig fagprøve. Hva er forskjellen på eksamene og har jeg tatt feil fag?

Spurt ${formatDate(1717192800)}
Løst Løst
Forskrifter fra DSB og tilhørende standarder
5
Registreringsplikt

Hei, jeg skal opprette et AS for å tilby spesialtjenester (pls programmering, konsulentarbeid automasjon og instrumentering) som ikke havner under krav om registrering i elvirksomhetsregisteret. Når jeg om 2 år oppfyller kravene til å ta prøven for faglig ansvarlig, vil jeg ta denne og bli registrert.

Det jeg lurer på er om formålet til virksomheten må formuleres på en måte som ikke havner i konflikt med registreringsplikten? Eller hva er det styrer registreringsplikten?

Spurt ${formatDate(1717099380)}
Løst Løst
Forskrifter fra DSB og tilhørende standarder
1
Regler rund faglig ansvarlig

Hei,

Har et spørsmål rundt kravet om faglig ansvarlig ved utførelse av elektrisk arbeid.

Vi er et teknisk team med elektrikere som jobber på et datasenter, eid av vår kunde. Vi jobber med teknisk drift og vedlikehold av installasjonene på bygget (typisk generatortesting, UPS-testing, svitsjing lavspenning, sjekk av tavler, pumper, etc.

Vi har pr. nå ingen autorisert «faglig ansvarlig» i vår organisasjon, selv om vi har folk med fagskole og ingeniørutdannelse. Jeg som teknisk leder har Gr. L, Teknisk Fagskole, Ingeniørutdannelse og 20 års erfaring som teknisk leder, men har ikke tatt «installatørprøven».

Spørsmålet er da om vi er innenfor lovverket ift å kunne utføre teknisk drift av bygget vi nå opererer, uten å ha en faglig ansvarlig med installatørprøven?

Spurt ${formatDate(1717072680)}
Løst Løst
Forskrifter fra DSB og tilhørende standarder
1
Typetest

Eg lurer på kva tid det er krav om typetest på elektrisk utstyr.

Ser i FEU §2 at den ikkje gjeld for basiskomponenter som er meint for å samanbyggast i anna elektrisk utstyr.

I mitt tilfelle er det høyspentmateriell som er aktuelt. Er det krav til typetest på til dømes line, skinner, isolatorer etc, og kva forskrift seier noko om det?


Spurt ${formatDate(1716968640)}
Løst Løst
Forskrifter fra DSB og tilhørende standarder
1
Arbeider i trafostasjon - Høyspent

Hei. Vi skal utføre arbeider i trafostasjon/spolecelle. Der er det i hovedsak jordingsarbeider og lavspent installasjoner som skal utføres i prosjektet. I beskrivelsen står det:

"Totalentreprenør eller underentreprenør må ha nødvendig godkjenning for utførelse av
jording/jordingsanlegget da dette inngår som en del av høyspentanlegget."

Hvilke krav til kompetanse og godkjenning stilles det her?

Spurt ${formatDate(1716892500)}
Løst Løst
Forskrifter fra DSB og tilhørende standarder
2
Elektriker i egen bolig og forsikring

Hei! Mitt spørsmål angår forsikringsdekning og erstatningskrav ved arbeid på elektrisk anlegg i egen bolig. forutsatt at man dekker en av kravene som er oppgitt for installasjon i egen bolig:

  1. Ha relevant master- eller bachelorgrad, med minst tre års relevant praksis opparbeidet etter endt utdanning. Det er ikke krav til at denne personen skal ha fagbrev innenfor elektrofaget.
  2. Ha toårig utdanning som fagskoletekniker med relevant fagbrev, med minst tre års relevant praksis (ingeniør/tekniker/saksbehandler) opparbeidet etter endt utdanning.
  3. Ha relevant fagbrev og tre års praksis fra bygging og vedlikehold av lavspenningsanlegg

(https://elsikkerhetsportalen.n...)

og lager dokumentasjon på anlegget (5 sikre), der man selv stiller som faglig ansvarlig og signerer samsvarserklæringen.

La oss si at boligen selges. Hva skjer da med med ansvars spørsmålet ved eventuelle feil på det nye anlegget? og dekkes skadene av vanlige forsikring (innbo-, hus-, boligselger forsikring) dersom elektrikeren stilles som erstatningsansvarlig for skadene ?


takk for svar!



Spurt ${formatDate(1716815400)}
Løst Løst
Forskrifter fra DSB og tilhørende standarder
1
Eksamensoppgave

Hei, skal opp til eksamen og lurte på om noen har noen tips rundt disse temaene.

- installasjon av inntak

- gulvarme

- jordingsanlegg

- feilsøking

Spurt ${formatDate(1716807060)}
Løst Løst
Logget inn som:
${ currentUser.firstName + ' ' + currentUser.lastName }
Min profil
Trainor logo
Opplæring for fagfolk. Av fagfolk.

Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.

Registrer deg

Allerede medlem? Logg inn

Andre tema

Våre eksperter svarer på spørsmål i flere kategorier innen elektrisk ekspertise inkludert Ex, forskrifter, HMS og automasjon.

Forumledere

Hans Olav Arnesen

Hans Olav Arnesen

Seniorinstruktør

Les mer
Sigurd Barane

Sigurd Barane

Les mer
Møt undervisningsteamet

Relevante kurs

Trenger du sertifisering, opplæring eller kurs i elsikkerhet? Enten du velger e-læring, et webinar eller et instruktørledet kurs fra Trainor, er kurset laget av våre fremste eksperter. Alt til det beste for din læring og sikkerhet.