Godkjent FSE-opplæring for deg som jobber med elektriske anlegg. Hold deg oppdatert slik at du og dine kolleger får en trygg arbeidsdag. Les mer.
FEK §5 Krav om bruk av kvalifisert personell
Det står at "Foretaket er ansvarlig for at den som har det faglige ansvaret utøver arbeidet, og er tilgjengelig innenfor foretakets normale arbeidstid."
Spørsmål: Hva er definisjon av tilgjengelig? Kan vedkommende være på ferie og være "tilgjengelig" over telefon?
Eller må vedkommende "utøve arbeidet" og fysisk være til stede på jobb, alternativt bortreist i jobbsammenheng, men "tilgjengelig" over telefon?
Hei,
Synes det er litt vanskelig å tolke hva forskriften egentlig mener om fravær av faglig ansvarlig.
Forskriftsteksten er jo ganske klar, utdrag fra FEK §5:
Ved fravær ut over 30 virkedager i løpet av ett år, av
person som oppfyller kravene til å ha det faglige ansvaret som nevnt i § 7 til § 10, kan
Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap etter søknad fra foretaket
dispensere fra kravet i første ledd. Dispensasjon kan gis for en periode opp til seks
måneder.
Det er også nevnt noe om stedfortreder i REN-kommentaren til Elsikkerhet nr.93:
Det skal foreligge en rutine for å ivareta oppgaven som faglig ansvarlig når denne ikke er tilgjengelig (Stedfortreder).
Stedfortreder trenger ikke nødvendigvis oppfylle kravene til
kvalifikasjon iht. §7. Faglig ansvarlig vurderer skikkethet for stedfortreder. Det må
utarbeides egne instrukser og prosedyrer for stedfortreder som en del av
internkontrollen.
Hva regnes som fravær? Dersom faglig ansvarlig eksempelvis er en person i 60-årene som har et par ekstra ferieuker i banken, må det da søkes dispensasjon for at vedkommende kan avvikle all sin ferie, eller gjelder ikke fraværsgrensen så lenge det finnes en stedfortreder i bedriften?
Dersom det er sistnevnte, høres det rart ut at vedkommende ikke nødvendigvis trenger å oppfylle relevante krav i FEK så lenge FA vurderer stedfortreder som skikket. Da kan man jo risikere at man har en stedfortreder uten relevante kvalifikasjoner iht. FEK §7 over lengre tid dersom FA for eksempel blir alvorlig syk?
Hei,
Kan noen bekrefte min tolkning av elsikkerhet 81, Ombygning eller endring av maskin.
Det jeg lurer på, kan ufaglært bygge om eller installere en maskin selvstendig så lenge maskinprodusent mener person innehar tilstrekkelig kompetanse?
"Produsenten må benytte den kompetansen som er nødvendig"
Inntaksskap montert på husvegg med NH patroner og skuff. Skuffen en ødelagt og NH patronene står åpne uten tildekning. Virker som noen har tatt med seg hele skuffen og kun "basen" står igjen med BH patronene sittende fast i basen. Dette er et eldre NEBB inntaksskap.
Spørsmålet er hvilke forskrifter dette strider med? Tenkte på FEL §20 Beskyttelse mot elektrisk støt ved normal bruk, men er usikker. Kan kanskje knyttes opp mot FEL §22 da det er fare for brann?
Er advokater som skal vurdere om det er grunnlag for en forsikringssak.
Er det noe i veien for å ha takpunkt i skjultanlegg med avgreninger til stikkontakter, gitt at det ikke monteres lampe over? (monteres derimot en aktuator i takpunktet)
Hei, i forbindelse med forberedelse til installatørprøven dukker det stadig opp spørsmål jeg ikke finner helt klart svar på. Lurer i den forbindelse om noen har noen henvisninger til følgende;
1.Dersom kunde holder igjen betaling for arbeid, har installatør rett til å holde igjen samsvarserklæring? (gjerne henvis)
2.Faglig ansvarlig kvalifikasjonskrav, har jeg fortsått det riktig at faglig ansvarlig MÅ ha kompetanse innen de arbeidsoppgaver foretaket tilbyr å utføre? eksempel, dersom foretak skal kunne arbeide på EX, må faglig ansvarlig sitte på kompetanse innen EX uavhengig om montør sitter på rikelig med dokumentert kompetanse og erfaring innen EX?
Hei. Eg held på å utarbeide ein rapport etter elkontroll i samband med eigaskifteforsikringssak. Eg synest at avvika knytt til utett sikringsskap (manglande niplar ut utstansingar), samt utette veggboksar i skjult installasjon (store hol i botn) er dårleg/feil hjemla i kontorllsystemet me brukar. Der er referert til FEL § 10, FEL §20 og FEL § 28.
Ingen av disse paragrafane seier noko om å hindre brannspredning, noko eg trudde var hovedpoenget med tette skap og boksar.
Korleis hjemle dette?
Er det ok å koble downlightkabel med wago «løst» inne i en downlightkasse? (aktuelt der det er tre eller flere kabler og man derfor ikke kan koble alle innom koblingsboksen til lyskilden).
Alternativt, er det ok med wago løst i downlightkassen, gitt at kablene er avlastet seg i mellom? Dvs kabler og wago ligger løst, men drar du en kabel vil kreftene virke mot de andre kablene og ikke dra lederen ut av wagoklemmen.
Hva tenkes rundt dokumentasjon/5 sikte rundt jobber vi utfører. Skjønner det er nødvendig med skjemaer/5sikre ved en full boliginnstallasjon, men hva med for eskempel bytte av dimmer, termostat eller lignende småjobber. Er det tenkt man skal utarbeide full dokumentasjon for dette??
Hei, har muligens et dumt spørsmål. Men trenger å få det bekreftet.
Jeg måler 230V på en enpolet bryter mellom L og brudd da bryteren er av. Dette er på grunn av N-lederen som er på andre siden av for eksempel en lampe?? Riktig?? Eller burde jeg egentlig ha målt 0V her da dette egentlig skal være samme fas??
Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.
Allerede medlem? Logg inn
Våre eksperter svarer på spørsmål i flere kategorier innen elektrisk ekspertise inkludert Ex, forskrifter, HMS og automasjon.
Trenger du sertifisering, opplæring eller kurs i elsikkerhet? Enten du velger e-læring, et webinar eller et instruktørledet kurs fra Trainor, er kurset laget av våre fremste eksperter. Alt til det beste for din læring og sikkerhet.