Forskrifter fra DSB og tilhørende standarder

Elektroinstallatørprøven, FEK, FSE, FEL, NEK 400

Link til NEK FAQ

FSE Lav- og høyspenning

Godkjent FSE-opplæring for deg som jobber med elektriske forsyningsanlegg. Hold deg oppdatert slik at du og dine kolleger får en trygg arbeidsdag. Les mer.

Forskrifter fra DSB og tilhørende standarder
1
Bygging av egne anlegg

I elsikkerhet 95 står det en del om bygging, drift og vedlikehold av en bedrifts egne elektriske lavspenningsanlegg.

For drift og vedlikehold av en bedrifts egne elektriske lavspenningsanlegg, så holder det med relevant fagbrev, ref. fek §7, 3 ledd.

For bygging, drift og vedlikehold av en bedrifts egne elektriske lavspenningsanlegg, så henvises det til fek §7, 1 ledd.

Jeg har alltid ment at for bygging av elektriske anlegg på bedrifts egne elektriske lavspenningsanlegg, så må fek §7, 2 ledd tilfredsstilles.

Noen som har noen tanker og eventuelt begrensninger ved Bygging av egne elektriske lavspenningsanlegg? Ser det står at FA kun trenger §7.1

Hvor går grensesnittet?
La oss si en FA (7,1) som sitter med en byggningsportefølje på 150 bygg? Kan han være ansvarlig for bygging, drift og vedlikehold for alle disse?

Spurt ${formatDate(1710416520)}
Løst Løst
Forskrifter fra DSB og tilhørende standarder
1
Brannetterforsker / brannutreder

Vet ikke om det er relevant forum for dette spørsmålet.

Jobber i en privat Elektrobedrift, og synes brannetterforskning er et spennende felt.

Slik jeg har lest meg frem til er dette i hovedsak noe som er underlagt politiet og DLE.

Men, finnes det noen måte jeg kan fortsette jobben i nåværende firma, men ta en tilleggsutdanning slik at man kan bistå politi/brannvesen etc i å lete etter brannårsaker, fortrinnsvis elektriske feil i slike tilfeller?

Spurt ${formatDate(1710356340)}
Løst Løst
Forskrifter fra DSB og tilhørende standarder
1
Ringjord eller ikke på 400V TN, større bygg

Vi har diskutert dette med jording på 400V TN anlegg, der konklusjonen er at man bare trenger å slå ned noen spyd etter hverandre for å få dypjord i stedet for ringjord, alternativt legge ut noen meter kobberwire i dypere jordsmonn ved boliger og mindre bygg.

Dette gjelder således på større bygg også der man eksempelvis bruker pelene som dypjord og sveiser seg på peler i stedet for å legge ringjord. Hensikten er å føre overspenninger fra lyn og lignende lengst mulig ned i bakken som vi har oppfattet er hovedformålet til denne jordingen på 400V TN anlegg.

I fravær av ringjord kommer alltid spørsmålet rundt potensialforskjeller rundt bygget, men vil det være et problem på 400V? Er ikke potensialforskjeller mest farlig i IT-systemer hvor det kan oppstå stående jordfeil? I et 400V anlegg vil man aldri få en stående jordfeil noe sted uten at et vern eller jordfeilvern løser ut, og dermed heller ikke noen store farer med potensialforskjeller rundt bygget? Er jeg helt på jordet når jeg tenker slik?

Så kommer da også spørsmålet om behov for jording av lysmaster og lignende som ligger mer enn 10m fra bygningen. Det er jo sagt som en tommelfingerregel at man skal utjevne master og lignende som ligger mer enn 10m fra ringjord. Men hva hvis man ikke har ringjord og kun dypjord som beskrevet over? Vil man da alltid måtte utjevne master uavhengig av hvor langt fra bygningskroppen de er, siden ringjord ikke er lagt?

Jeg skjønner at det sikkert er fornuftig å legge ringjord i mange tilfeller, men det er alltid et økonomisk spørsmål, og ikke minst et spørsmål om den faktiske funksjonen til jordingen. Er ikke dyp jord bedre enn ringjord som lynavleder?

Spurt ${formatDate(1710312240)}
Løst Løst
Forskrifter fra DSB og tilhørende standarder
1
Telekommunikasjonsmontør - Montering av stikkontakt fra et eksisterende kurs

Som jeg har forstått det, tillater den nye læreplanen for telekommunikasjonsmontørfaget montering av stikkontakter til telekomutstyr fra et eksisterende kurs. Men hva med de som har gått via data- og elektronikkfaget og deretter blitt lærlinger i telekommunikasjonsmontørfaget etter den gamle planen? Er det tillatt for oss å montere stikkontakter fra et eksisterende kurs, og hvor kan vi finne informasjon om dette? Jeg fikk fagbrev i telekommunikasjonsmontørfaget i 2022 selv.

Takk på forhånd for svar! :)

Spurt ${formatDate(1710275520)}
Løst Løst
Forskrifter fra DSB og tilhørende standarder
1
Veilys FEF

Hei

Skal prosjektere nye tennskap med måler i eksisterende veilysanlegg (luftnett). Det er et ønske å kunne ha flest mulig lys tilknyttet hvert skap.

Legger FEF til grunn.

Jeg har tilgang til REN sitt system for prosjektering veilys.

Jeg har forsøkt å lese meg litt opp på dette, men føler ikke jeg finner klare svar verken i FEF eller REN.

Noen som kan svare på dette:

1. Hva er kravet for utkobling av jordfeil? 30mA eller 100mA?

2. Hva er maks utkoblingstid kortslutning?

3. Hva er maks spenningsfall? 6% eller 10%


Spurt ${formatDate(1710229800)}
Løst Løst
Forskrifter fra DSB og tilhørende standarder
1
Energioperatør - kvalifikasjoner

Hei,

Lurer på hva som menes med denne siteringen i DSB's Elsikkerhet 95, er det slik å forstå at Energioperatøren kun har sitt "virkeområde" innenfor lav- og høyspentanlegg.
Og er å anse som ufaglært i f.eks en Boliginstallasjon?

Spurt ${formatDate(1710167760)}
Løst Løst
Forskrifter fra DSB og tilhørende standarder
1
Smarthus - "kunden skaffer utstyr selv"

Hei,

Spørsmål angående flommen av nye smarthusprodukter som dukker opp på markedet.

En kunde har tatt kontakt, og ønsker montert et produkt fra Sonoff:
https://sonoff.tech/product/diy-smart-switches/powr3/

Kunden har selv skaffet produktet (fra en norsk nettbutikk registrert i Danmark), og fremlegger CE-erklæring fra produsenten:
https://sonoff.tech/wp-content/uploads/2023/10/SONOFF_POWR3_CE_DoC-1.pdf

Kunden fremlegger også anvisninger og sikkerhetsinformasjon på Norsk, i papirformat sammen med produktet.

Kunden ønsker produktet montert i plastkapsling på veggen, for styring og overvåking av varmekabler (2000W, fast last). Produktet ønskes montert i serie før eksisterende (eldre) bimetalltermostat. Belastningen er ohmsk, og godt innafor det produsenten angir (25A/5500W) for produktet.

Frem til nå har vi brukt å si tvert nei til slike forespørsler, men etter hvert som markedet flommer over av nye produkter, ser vi at det kan være fornuftig å ta en mer informert tilnærming til denne typen problemstillinger.

Strengt tatt skal det vel være greit å montere et produkt, så lenge det er CE-merket og "declaration of conformity" foreligger i tillegg til anvisninger og sikkerhetsinformasjon på norsk (Iht. FEU)?

Vi kan ikke være de eneste som får slike forespørsler - hva tenker forumet?

Mvh,
Johan

Spurt ${formatDate(1710106200)}
Løst Løst
Forskrifter fra DSB og tilhørende standarder
2
Elektroinstallatør til Heisinstallatør

Hei!

Jeg tok elektroinstallatør prøve i 2002 og har praktisert dette frem til noen år siden. jeg har jobbet som heismontør de siste årene, kan jeg gå over til å være heisinstallatør eller må jeg ta installatørprøven på nytt for å bytte installatørområde?

Spurt ${formatDate(1710088320)}
Løst Løst
Forskrifter fra DSB og tilhørende standarder
4
Avvik fra NEK 400 forsikring

Hei

Det har vert brann i en eldre bolig fra ca 1970. Stort sett røyk skader. Kjeller er intakt, og skal ikke røres. Hele 1 et blir revet inn til reisverk. Hele den elektriske installasjonen i 1 et ink Sikringskap og hoved kabel blir kondemnert. Forsikring dekker bare tilbakeføring til samme stand som før brannen. Di dekker ingen form for oppgradering. Så vis det var 1 lyspunkt og 3 stikk i hele stuen, så er det bare det di dekker.
Kan vi skrive avvik fra NEK 400 angående avvik på antall stikk, kurser osv ved tilbakeføring, eller må vi følge NEK 400 så lenge vi river alt i et rom eller etasje?

Spurt ${formatDate(1710016080)}
Løst Løst
Forskrifter fra DSB og tilhørende standarder
FA sitt ansvar på andre avdelinger på samme organisasjonsnummer

Hei!

Vi har et firma med et organisasjonsnummer. Men etter organisasjons kart har vi flere avdelinger. En avdeling er elektromontørene våre som jobber på elektrisk anlegg og har elektrokompetanse med FA. Men vi har en egen avdeling på andre siden av landet som kun jobber på "maskiner".

Denne avdeling har ingen FA over seg på org. Kartet. Den avdelingen skal utelukkende jobbe med utstyr som er definert under maskin forskriften. Men hvis de går inn og gjør elektriske endringer eller bytter komponenter som er koblet med 230V, må de da ha fagbrev og FA innen elektro? Og kan FA bli satt ansvarlig hvis de gjør dette arbeidet motstridene mot FEK og FSE? Eller er dette eier som blir satt ansvarlig da bedriften internt er delt opp etter organisasjons kartet i flere avdelinger.


Håper jeg greide og få frem problemstillingen. Jeg kommer med spørsmålet etter å ha lest elsikkerhet 81.

Spurt ${formatDate(1710012000)}
Løst Løst
Logget inn som:
${ currentUser.firstName + ' ' + currentUser.lastName }
Min profil
Trainor logo
Opplæring for fagfolk. Av fagfolk.

Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.

Registrer deg

Allerede medlem? Logg inn

Andre tema

Våre eksperter svarer på spørsmål i flere kategorier innen elektrisk ekspertise inkludert Ex, forskrifter, HMS og automasjon.

Forumledere

Hans Olav Arnesen

Hans Olav Arnesen

Seniorinstruktør

Les mer
Møt undervisningsteamet

Relevante kurs

Trenger du sertifisering, opplæring eller kurs i elsikkerhet? Enten du velger e-læring, et webinar eller et instruktørledet kurs fra Trainor, er kurset laget av våre fremste eksperter. Alt til det beste for din læring og sikkerhet.