Godkjent FSE-opplæring for deg som jobber med elektriske anlegg. Hold deg oppdatert slik at du og dine kolleger får en trygg arbeidsdag. Les mer.
Hei!
På montørmøte hjå det lokale eltilsynet blei det gått gjennom statestikkar for avvik som blei funne på kontrollane deira på bolig.
Manglande jording på jorda stikk var var avviket dei fann mest av, og representanten frå DLE var oppriktig undrande til kvifor stikkontaktene "mista" jording over tid.
Det kom jo ganske eintydig frå montørane i salen at dette i dei aller fleste tilfeller dreiar seg om ufaglærte som har montert opp nye kontakter.
Representanten frå DLE verka ovveraska over svaret, men kunne då fortelle at deira kontrollørar ikkje hadde myndigheit til å kontrollere etter FEK og difor ikkje skrive avvik på arbeid som tydeleg var utført av ufaglært. Stemmer dette? Har ikkje DLE myndigheit til å skrive avvik på arbeid som heilt tydeleg er utført av ufaglært?
Vi har fått oppdrag med et nytt tannlege kontor, der tannlegene selv har satt medisinsk område 1 for behandlingsrommene. Her er NEK710 veldig generell på enkelte områder, og jeg har en del spørsmål rundt hva som er vanlig å utføre.
Til info er dette et TN-S 400V anlegg.
- Jording av andre ledende deler: Ventilasjon og evt. åpne stålrør etc. Men hva med metallstendere i vegg? Det blir ingen synlige skruer så vidt meg bekjent men det kan være utstyr som er skrudd i disse stenderne.
- Det blir brukt en type spesialgips for blybelegg og ikke blybelegg i seg selv.
- Hvordan vurderer man behovet for jordet gulvbelegg eller bare antistatisk? Jeg oppfatter jordet gulvbelegg som noe man legger i en operasjonssal på et sykehus, og ikke på et tannlegerom. Hvordan vurderer dere dette?
- Minstekrav til avbruddsfri strøm anser jeg som 1 lampe per rom. Hva kan evt. utløse krav om flere på et tannlegerom?
- NEK710 snakker mye om IT anlegg og sikker strømtilførsel, men her hadde vi tenkt at tannlegestolene vil ha sin vanlige tilførsel direkte fra anlegget med størmstyrt jordfeilbryter. Jeg vurderer det til at en tannlegebehandling ikke vil være livstruende, og ved nettutfall vil man kunne bruke det lyset som er på UPS til å evt. putte inn noe bomull eller lignende i pasientens munn og vente til nettet er tilbake eller forflytte seg til ny lokasjon som tannlegevakt etc.
- Er det andre ting man ser på som kritisk på tannlegerom som ikke er nevnt?
Er det krav til jordfeilbryter på belysningsutstyr i en stue der både kabel og belysningen er utført i klasse 2? Ble usikker på dette da jeg har lest flere plasser på nett at alle forbrukskurser i boliger skal ha jordfeilbrytere (etter 2010). Nettsystemet er TN.
Er bytte av pluggbart utstyr beregnet som AUS arbeid? Kan man f.eks bytte innmaten til en lampe som er plugget (han/hun) med strøm på etter man har tatt en visuel sjekk at lampa ser ok ut? Om det er noe feil med pluggen kan man jo få strømgjennomgang, men det kan man nesten uansett utstyr.
Hei,
Har lest en plass at pvc kabler avgir gasser allerede ved 50 grader. Husker bare ikke hvor. Stemmer det at jeg kan ha lest noe slikt?
Husker fra termografi kurs at temperatur over 50 grader var TG2 avvik.
Årsaken til at jeg spør. Er på en el sjekk. Vinkelovn er montert opp under tak. 7cm fra takplate i huntonit. Pr kabel ligger mellom ovn og tak. 62 grader målt på takplate. 60 grader målt på kabel.
mvh
Er det noen måte å beregne Idmaks og Idmin i IT nett med oppgitte netbas verdier fra netteier?
Ønsker å evt lage ett regneark i stedet for å benytte tommelfingerreglene. Se eksempel utklipp fra netbas oppgitt av netteier:
Resultat fra kortslutningsberegninger.
Knutepunktet er ett 0.230 kV IT-nett.
Nærmeste transformator :
Primærside : 22.000 kV
Sekundærside : 0.240 kV
Koplingsgruppe : Yyn0 Merkeytelse : 315 kVA
Nærmeste sikring:
Merkestrøm : 125 A
Smeltestrøm (1s): 0 A (5s): 0 A (10s): 0 A
Max. kortslutningsstrømmer : Temp (C) Faktor
3-polt kortslutning : 1.738 kA
2-polt kortslutning : 1.505 kA 20.0 1.05
Kortslutningsytelse : 0.692 MVA
Imp. pluss-systemet R: 78.01 mOhm X: 18.64 mOhm Z: 80.21 mOhm Cos(phi): 0.973
Min. kortslutningsstrømmer : Temp (C) Faktor
3-polt kortslutning : 1.248 kA
2-polt kortslutning : 1.081 kA 90.0 0.95
Kortslutningsytelse : 0.497 MVA
Imp. pluss-systemet R: 99.37 mOhm X: 18.61 mOhm Z: 101.10 mOhm Cos(phi): 0.983
Er det slik å forstå at jeg som er registrert i elvirksomhetsregisteret og fungerer som «bedriftselektriker» kan holde kurs for egen bedrifts egne ansatte som skal ha oopplæring i instruert personell?
Kan jeg lovlig trekke om og installere jordet anlegg i min mors leilighet eller må jeg få en installatør med på laget? Er gr.L montør siden 1996. Det skal sies at det er et TN-anlegg, men fremdeles med ujordete stikk. Relativt ny fordeling i borettslagets regi
Hei, for en tid tilbake i tid så bestilte jeg installasjon av varmepumpe igjennom et elektrofirma. De spørte om hvordan jeg ønsket det installert og jeg ønsket det billigest mulig. Derfor velger elektrikeren å koble seg inn på en eksisterende 10 A kurs som allerede soverom 1,2 + gang tilhører. Grunnen til de kobler seg på den kursen er at det var lettest å hente strøm fra den. I etterkant har jeg slitt veldig mye med at sikringen ryker og jeg gir beskjed til firmaet jeg bestilte installasjonen om at dette ikke fungerer, derfor så velger de i etterkant å trekke ny kabel og legge opp ny 16 A kurs. Som gjør at jeg får en faktura på 2 jobber på installasjonen. Jeg mener at dette er en stor feil vurdering av elektriker å installere varmepumpen på en 10 A kurs, uten å tilby eller gi beskjed om at her bør det installeres en ny kurs i første omgang. De burde hvertfall tatt i betraktning at det blir brukt elektriske apparater på soverommene og gangen. Hva mener dere er riktig? Jeg har desverre ikke effekten på varmepumpen, men den er til oppvarming av et nokså stor hus.
Det skal benyttes IT-nett 400V (isolert trefase nettverk) til et ladeanlegg for hurtigbåt. Må det monteres nøytralpunktsavleder/disneuter for et slikt anlegg?
Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.
Allerede medlem? Logg inn
Våre eksperter svarer på spørsmål i flere kategorier innen elektrisk ekspertise inkludert Ex, forskrifter, HMS og automasjon.
Trenger du sertifisering, opplæring eller kurs i elsikkerhet? Enten du velger e-læring, et webinar eller et instruktørledet kurs fra Trainor, er kurset laget av våre fremste eksperter. Alt til det beste for din læring og sikkerhet.